Hamburgs våpen

Hamburgs våpen, eksempel på en fri bys våpen. I sølv en rød borg med tre tårn og lukket port, med to røde stjerner over sidetårnene. Skjoldholdere er to gull løver, og det hele krones av en adelig hjelm hvor man ser byens faner adskilt av påfuglfjær. Den lukkede porten symboliserer at byen har sin egne, frie juridiksjon. Den adelige hjelmen henspiller på det samme.

Hamburgs våpen
Av .
Wittenbergs våpen

Wittenbergs våpen, eksempel på en by som var underlagt en hersker. I sølv en rød borg med blått tak og fem tårn, hvorav de tre midterste har blå spir, mens de to ytterste på hver side har krenelering. Nederst en blå strøm hvori svømmer en sølv laks. På borgmuren sees to våpenskjold. Det venstre (dexter) er tverdelt i sort og sølv, hvorpå er lagt to korslagte røde sverd. Symboliserer kurfyrsten av av Sachsen rolle som Det tysk-romerske rikets riksmarskalk. Til høyre (sinister), sees huset Sachsens våpen. Byvåpenet forteller med all tydelighet at byen var underlagt kurfyrsten av Sachsen.

Wittenbergs våpen
Av .

Våpnene representerer en rekke byer: 1. Amsterdam, Nederland, 2. Oxford, Storbritannia, 3. Brussel, Belgia, 4. Schaffenhausen, Sveits, 5. Le Havre, Frankrike, 6. Muro, Italia, 7. Sorbano, Italia, 8. Leipzig, Tyskland, 9. Hannover, Tyskland, 10. Tschaslau Böhmen (i dag Caslav, Tsjekkia), 11. Neumarkt am Mieresch, Siebenbürgen (i dag Targu Mures, Romania), 12. Bombay (i dag Mumbay), India.

Byvåpen er et våpenskjold som representerer den aktuelle byen eller bykommunen. Det kan være offisielt eller uoffisielt vedtatt.

Historikk

Byene har siden oldtiden hatt sine bymerker, men i middelalderen vokste det frem en spesiell heraldikk for byene, inspirert av adelens antagelse av slektsvåpen.

Våpnene symboliserte byenes frihet. I de tilfeller byen hadde en lensherre, kunne elementer fra deres våpen inngå i byens våpen. Ofte er våpenet kronet med en borgerkrone, som er et symbol på den kommunale frihet.

Det antas stadig nye byvåpen. Disse benyttes i byens segl, skilting, på brevpapir og i flagg. Byenes heraldikk varierer noe mellom de forskjellige land. I Norge tilsier tradisjonen at disse vedtas ved kongelig resolusjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg