Butare er en tareart som tilhører gruppen brunalger. Butare er vanlig på Vestlandet og i Nord-Norge, men finnes ikke på Skagerrak-kysten. Arten vokser på utsatte steder, vanligvis omkring lavvannslinjen.
Faktaboks
- Vitenskapelig navn
- Alaria esculenta
- Beskrevet av
- (Linnaeus) Greville
- Rødlistestatus i Norge
- LC – Livskraftig
Det norske navnet refererer til at butaren tidligere ble brukt som husdyrfôr og gjødsel, men også som menneskeføde. Langs kysten av Grønland, Island, Skottland og Irland spises butare tradisjonelt fersk eller kokt. Taren kan også tørkes og spises som snacks, eller den kan brukes som krydder.
Selv om den 2–4 m lange butaren finnes langs norskekysten hele året, er det om våren de unge lamellene (bladene) smaker best. Butare er rik på protein, karbohydrater, mineraler og vitaminer. Den har en søt smak, som skyldes sukkeret mannitol, mens det er aminosyren glutamat som skaper umami-smaken. Etter kort koketid reduseres det lave jod-innholdet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.