Buorm
Buormen er lett kjennelig på en stor, hvitgul flekk på hver side av nakken.
Buorm

Hvis buormen føler seg truet, kan den spille død. Den inntar da en unaturlig posisjon. Her ligger en på ryggen, så undersiden synes.

Av /Artsdatabanken.
Lisens: CC BY SA 3.0

Buorm er en krypdyrart i snokfamilien. Buormen er den ene av våre to giftløse slanger. Hunnene kan bli 120 cm lange, hanner er sjelden over 80 cm.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Natrix natrix
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Buormen er grå- eller svartbrun med uregelmessige svarte flekker, og er lett kjennelig på en stor, hvitgul flekk på hver side av nakken. Den kan i sjeldne tilfeller være ensfarget svart.

Levevis

Buorm
Buormen er en glimrende svømmer.

Buormen er dagaktiv og lever vesentlig av padder, frosk, fisk og amfibier, og den er derfor knyttet til vann og fuktige områder. Den legger egg i råtnende løvdynger og lignende. Den overvintrer frostfritt nede i bakken.

Hvis buormen føler seg truet, kan den spille død. Den ruller da over på ryggen og lar tungen henge ut av munnen.

Utbredelse

utbredelse av buorm
Utbredelse av buorm (Natrix natrix). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av buorm

Arten er utbredt i Europa, Vest-Asia og Nord-Afrika. Buorm er i Norge alminnelig i lavlandet i Sørøst-Norge og langs Sørlandskysten. Den er også funnet nær Bergen. Eldre funn nord til Helgeland er ikke dokumentert.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

buorm
Natrix natrix
Artsdatabanken-ID
1600
GBIF-ID
6161347

Kommentarer (5)

skrev Geir Hermansen

Det er vel bilde av en hoggorm her, ikke en buorm . Øynene er røde med spalteformede pupiller.

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Geir. Du har helt rett. Bildet viser en huggorm av den svarte varianten med bl.a. loddrett pupill og et stort skjell over øyet som danner et slags øyenbryn og gir den det bistre huggormansiktet. Vi retter. Takk for at du meldte fra. Beste hilsen Kjell-Olav i redaksjonen på vegne av artikkeleforfatteren Jon Kristian Skei.

skrev Brose Karlsen

Eldre funn nord til Helgeland er ikke dokumentert. hva mener du med eldre funn til Helgeland?

svarte Ida Scott

Hei! Det betyr nok at funn så langt nord ikke er dokumenterte. Anbefaler deg å se på kart med oversikt over funnsteder i artsdatabanken https://www.artsdatabanken.no/Taxon/Natrix%20natrix/1600. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

skrev Lars Mæhlum

Hvilke naturlige fiender har buorm?

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg