Fellingsreaksjon
Fellingsreaksjon
Av /Shutterstock.

Bunnfall er et fast stoff som synker til bunns i en væske. I kjemi er bunnfall tungt løselige forbindelser som dannes når to løsninger blandes eller når løsemidlet fordamper. Den tungt løselige forbindelsen vil som regel synke til bunns, derav navnet bunnfall. Ved hjelp av sentrifugering kan bunnfallet lettere pakkes sammen.

Bunnfall i vin er rester av drueskall eller av tungt løselige stoffer som dannes i vinen ved lagring.

Fellingsreaksjon

Felling

I røret til høyre er det en klar løsning. I neste rør til høyre tilsettes en reagens, det vil si en løsning med andre kjemiske stoffer. De to løsningene blander seg og danner en suspensjon i tredje rør. I røret helt til høyre har suspensjonen fått stå noe tid, slik at det har skjedde en fellingsreaksjon. I bunnen ligger bunnfallet, over dette er supernatanten.

Felling
Av /Shutterstock.

Reaksjonen som foregår når det dannes et bunnfall kalles en fellingsreaksjon. Et eksempel på en slik fellingsreaksjoner er reaksjonen mellom saltsyre (\(\ce{HCl(aq)}\)) og sølvnitrat (\(\ce{AgNO3(s)}\)) løst i vann. Kloridioner (\(\ce{Cl^{-}}\)) vil øyeblikkelig reagere med sølvioner (\(\ce{Ag+}\)) i sølvnitratløsningen, og tungt løselig sølvklorid (\(\ce{AgCl(s)}\)) faller ut som et hvitt, osteaktig bunnfall. Netto reaksjonsligning er:

\[\ce{Cl^{-}(aq) + Ag+(aq) -> AgCl(s)}\]

I reaksjonsligningen kan man se at de to stoffene på venstre side har aggregattilstand «aq» som står for aqua, 'vann'. I denne sammenhengen betyr det at stoffene er løst i vann. Sølvkloridet på høyre side av ligningen har aggregattilstand «solid», som betyr fast stoff.

På tilsvarende måte vil tilsetning av hydrogensulfidgass (\(\ce{H2S(g)}\)) til en løsning som inneholder kobberioner (\(\ce{Cu^{2+}}\)) gi et brunt bunnfall av tungt løselig kobbersulfid (\(\ce{CuS(s)}\)):

\[\ce{H2S(g) + Cu^{2+}(aq) + 2H2O(s) -> CuS(s) + 2H3O+(aq)}\]

Løselighetsprodukt

Løselighetsproduktet viser om et salt er tungt løselig. Tungt løselige forbindelser kan løses opp ved tilsetning av en sterk syre og/eller et stoff som danner et kompleks med et av ionene i løsningen (se chelatkomplekser).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg