Bronseibis
Denne bronseibisen var en av fire som oppholdt seg på Sandsøya, Sande, i Møre og Romsdal lille julaften 2021. Som vi ser har fuglen metallring, og er ringmerket som flygedyktig årsunge ved Sevilla i Spania i juli 2020.
Bronseibis
Av .

Bronseibis er en fugleart i ibisfamilien. Størrelsen er omtrent som vadefuglen storspove som også har et langt nedoverbuet nebb, men bronseibisen gir på avstand et ensfarget mørkt brunt eller også svart inntrykk. På nærmere hold har fjærdrakten en bronseaktig eller grønt skjær, spesielt hos voksne fugler.

Faktaboks

Uttale
bronseˈibis
Også kjent som
engelsk glossy ibis
Vitenskapelig navn
Plegadis falcinellus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1766)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse og levevis

Bronseibisene er høyreiste fugler med lange bein, lang hals, og et langt, nedoverbuet nebb. Bronseibisen er en av de mindre ibisartene, med en vekt rundt 350–840 gram, og et vingespenn på 80–95 centimeter. Arten påtreffes mest i våtmarksområder, og under trekket også på strender og i jordbrukslandskap.

Føden er stort sett krepsdyr, insekter og ulike børstemark, men i perioder er planter som kultivert ris viktig mat i enkelte områder.

I Norge er bronseibisene ofte påtruffet i fjæreområder med mye ilanddrevet tang, men også i våtmarker og i jordbruksområder.

Utbredelse og vandringer

Voksen bronseibis

Voksen bronseibis fotografert i Massa, Marokko 17. januar 2008. Fuglen er ringmerket som unge i Spania.

Voksen bronseibis
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Bronseibisen har en nær global utbredelse, men har overalt forholdsvis lokale populasjoner. Arten hekker både i Nord-Amerika og Sør-Amerika, Afrika, Asia og i Australia. I Europa finner vi de største hekkebestandene sør i Spania, i Romania, Russland og Aserbajdsjan. I Tyrkia rapporteres det om en forholdsvis sterk tilbakegang av hekkende bronseibiser, men arten går frem i Spania, Frankrike og England. Spesielt i Spania og Frankrike knyttes bronseibisens fremgang til økt dyrking av ris.

Utbredelsen til bronseibisen har endret seg dramatisk i Nord-Amerika, der arten har gått fra å være en sjelden hekkefugl i Florida til å ha stor utbredelse, og i dag hekker den helt nord til Canada. Globalt regnes bronseibisen som en art i tilbakegang, og i 2015 estimerte BirdLife at det hekket mellom 28 300 og 37 700 par bronseibiser i Europa. De nærmeste hekkebestandene til Norge er i England og i Nederland, og europeiske bronseibiser er trekkfugler som overvintrer i Afrika. Frem til 2020 var det 27 funn av bronseibis i Norge, de fleste fra september og oktober.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Davis Jr., William E. og Kricher, John C. (2020). Glossy Ibis (Plegadis falcinellus), version 1.0. In Birds of the World (Shawn M. Billerman, Editor). Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, NY, USA.

Faktaboks

bronseibis
Plegadis falcinellus
Tidligere vitenskapelig navn

Plegadis falcinellus falcinellus

Artsdatabanken-ID
3595
GBIF-ID
2480773

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg