Bortvisning er at en person nektes adgang til å oppholde seg på et bestemt geografisk sted for et avgrenset tidsrom, for eksempel at en person nektes adgang til byens torg i 24 timer. Det er politiet som har myndighet til å ilegge personer et pålegg om bortvisning. Personer som blir bortvist av politiet må forlate stedet og ikke befinne seg på stedet i det aktuelle tidsrommet bortvisning gjelder. Bryter personen pålegget om bortvisning kan vedkommende bli anmeldt og motta straff, for eksempel i form av bøter.

Politiets anledning til å bortvise personer

Politiets anledning til å bortvise personer følger av politiloven. I politiloven § 7 står det at politiet kan bortvise:

  • for å stanse forstyrrelse av den offentlige ro og orden eller når omstendighetene gir grunn til frykt for slike forstyrrelser
  • for å ivareta enkeltpersoners eller allmennhetens sikkerhet
  • for å avverge eller stanse lovbrudd

Vilkåret som omfatter å stanse forstyrrelse av den offentlig ro og orden gjelder tilfeller av «ordensforstyrrelser». Det betyr at en person gjennom sin adferd forstyrrer andre. Et eksempel kan være en full person som skriker i gaten, sparker i søppelkasser eller opptrer skremmende i nærhet av andre personer.

Begrunnelsen som gjelder enkeltpersoners eller allmenhetens sikkerhet er tilfeller hvor omstendigheter på stedet setter en eller flere personers liv eller helse i fare. Et eksempel på dette kan være at politiet bortviser en rekke personer som befinner seg i et område hvor det er stor skredfare eller personer som befinner seg på en vei hvor det har gått et steinras.

Den siste begrunnelsen gjelder tilfeller hvor personer begår en straffbar handling, eller tilfeller hvor politiet har god grunn til å tro at vedkommende vil begå en straffbar handling på det konkrete stedet hen bortvises fra. Et eksempel er at politiet har informasjon om at to grupperinger skal slåss på et bestemt sted. I slike tilfeller kan politiet vurdere å bortvise vedkommende fra det aktuelle stedet.

Hvor lenge politiet kan bortvise personer

Varigheten av bortvisningen følger ikke direkte av politiloven. Politiet må derfor foreta en konkret og skjønnsmessig vurdering av hvor lenge det er forholdsmessig og nødvendig med bortvisning av vedkommende. I slike tilfeller vil bakgrunnen for bortvisningen være relevant for vurderingen. Hvis bakgrunnen er at vedkommende er full og oppfører seg dårlig vil det i mange tilfeller kun være nødvendig å bortvise vedkommende for det tidsrommet vedkommende er full.

Den absolutte grensen for varigheten av bortvisning må nok trekkes til 72 timer (3 døgn). Lengre bortvisninger vil være uforholdsmessig og/eller unødvendig. Ønsker politiet at vedkommende skal være bortvist lenger enn dette må det finnes anledning til det gjennom andre former for vedtak, for eksempel oppholdsforbud etter straffeprosessloven.

Konsekvenser ved brudd på pålegg om bortvisning

Enhver som bortvises av politiet plikter straks å følge dette pålegget. Det følger av politiloven § 5. Det følger av politiloven § 30 at brudd på pålegg om bortvisning kan straffes med bøter eller fengsel i inntil 3 måneder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg