Bomullfrukt
Bomullsfrøolje utvinnes fra bomullsplanter.
Bomullfrukt
Av /CSIRO.
Lisens: CC BY 3.0

Global produksjon av bomullsfrøolje, 1961-2020

1961 2196733.55
1962 2296257.6
1963 2485521.4
1964 2662154.41
1965 2797568.54
1966 2828316.8
1967 2454050.25
1968 2422655.96
1969 2638961.13
1970 2556587.6
1971 2569527.46
1972 2823821.73
1973 3011781.02
1974 3146872.21
1975 3062278.48
1976 2661532.98
1977 2952808.96
1978 3066350.26
1979 2949724.59
1980 3195651.27
1981 3167455.91
1982 3395218.57
1983 3068952.98
1984 3406068.16
1985 3461937.36
1986 3230857.74
1987 3266142.49
1988 3725442.33
1989 3762389.01
1990 3823402.12
1991 4013724.93
1992 4033773.23
1993 3656908.85
1994 3681405.58
1995 3785048.23
1996 3766437.54
1997 3777068.96
1998 3856254.35
1999 3691600.81
2000 3845047.06
2001 4044081.26
2002 4188262.29
2003 4061423.81
2004 4288101.33
2005 4866175.16
2006 4865565.55
2007 5027061.81
2008 4819128
2009 4647976.62
2010 4736346.02
2011 5000246.36
2012 5271577.54
2013 4956701.08
2014 4946805.26
2015 4431049.9
2016 4184482.77
2017 4256639.03
2018 4386787.36
2019 4353378.28
2020 4254985.3
Kilde: FAOSTAT

Bomullsfrøolje utvinnes fra bomullsplanter, og er et biprodukt fra produksjonen av bomullsklær. Bomullsfrøolje brukes i mat, men må renses før bruk siden rå bomullsfrøolje inneholder et giftig stoff.

Faktaboks

Også kjent som

cottonolje

Bomullsfrøoljen produseres fra bomullsfrø, som inneholder 20-25 prosent olje. Oljen presses først ut av frøene, og har en mørk farge før den renses med svovelsyre og blekes. Oljen inneholder mest linolsyre (omtrent halvparten), men også ganske mye oljesyre og palmitinsyre.

Bomullsfrøolje bør ikke varmes opp mye på grunn av det høye innholdet av umettede fettsyrer. Den egner seg derimot godt som dressing i salater og annen kald mat.

Oljen brukes i flere ulike produkter, som margarin, pleiemidler for skinn og lær, hermetikk, såpe og kosmetikk. Oljen har også et høyt innhold av E-vitamin og er en god kilde for dette.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Krist, Sabine (2020). Vegetable Fats and Oils. Springer, Sveits. ISBN 978-3-030-30313-6

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg