Detalj fra kart over olje- og gassfeltene på norsk kontinentalsokkel
Blokk 1–12 i kvadrant 6403. I benevnelse av petroleumsforekomster vil blokk 1 i dette eksempelet skrives på denne måten: blokk 6403/1. Nummeret på kvadranten refererer til bredde og lengdegrad, i dette tilfellet 64 grader nord og 3 grader øst.
«Gullblokken»
Den såkalte Gullblokken (nr 34/10) med Gullfaks-feltene og deler av Valemon-feltet.
«Gullblokken»
Av /Store Norske Leksikon/Kartverket/Inneholder data under norsk lisens for offentlige data (NLOD) tilgjengeliggjort av OD.
Lisens: CC BY SA 3.0

Blokk er innen petroleumsvirksomhet en geografisk inndelingsenhet for avgrensing av konsesjonsområder, særlig på kontinentalsokkelen; her definert ved at man deler opp rutenettet av hele bredde- og lengdegrader i 12 mindre deler (3 x 4).

Faktaboks

Etymologi
av middelnedertysk block, ‘avhugget, trestamme

Norsk del av Nordsjøen er for eksempel delt inn i 36 kvadranter, og hver kvadrant i 12 blokker. En blokk blir da cirka 500 kvadratkilometer. I Norskehavet og Barentshavet er blokkene mindre fordi avstanden mellom lengdegradene blir mindre jo lenger nord blokken befinner seg.

I Nordsjøen er hver kvadrant navngitt fra 1 til 36. I Norskehavet og Barentshavet er hver kvadrant navngitt etter lengde- og breddegraden.

Kart over olje- og gassfeltene på norsk kontinentalsokkel
Sokkelkartet gir en oversikt over kvadranter og blokker på den norske kontinentalsokkelen.
Kart over olje- og gassfeltene på norsk kontinentalsokkel
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg