Sentrifugert blod

Fullblod er blodet slik det foreligger i kroppen. Etter blodprøvetaking er det vanlig å sentrifugere blodet. Da skiller blodet seg i tre sjikt: nederst samler de røde blodcellene seg, over dem er det en gulhvit hinne, mens det øverst er blodplasma.

Blodplasma er den svakt gule og vandige væsken som blodcellene er i. Plasma utgjør om lag 55 prosent av blodvolumet. Plasmavolumet er en del av den totale væskebalansen i kroppen.

Faktaboks

Uttale

plˈasma

Etymologi

av gresk ‘danne, forme’

Også kjent som

plasma

Blodserum er det samme som blodplasma, men uten koagulasjonsfaktorer.

Innhold

Plasmaferese

En sykepleier holder opp en pose med plasma fremstilt ved plasmaferese.

Plasmaferese
Av /Shutterstock.

Væske og salter

Vann utgjør om lag 90 prosent av plasmavolumet, som ellers består av oppløste stoffer som proteiner, aminosyrer, hormoner, metabolitter og salter.

Saltene kalles på fagspråk for elektrolytter. De viktigste elektrolyttene i blodet er natrium, kalium, kalsium, klorid og magnesium samt bikarbonat og fosfat. Mange av elektrolyttene er avgjørende for å lage elektriske impulser i nerve- og muskelceller.

Nyrene regulerer hvor mye væske og elektrolytter plasmaet inneholder.

Proteiner

Alle proteiner i blodet kalles som gruppe for plasmaproteiner. Albumin er det klart vanligste enkeltproteinet. Det har som funksjon å holde væske i blodbanen. Dette skjer ved at albumin lager et osmotisk trykk (se kolloidosmotisk trykk). I tillegg fungerer albumin som et transportprotein for andre stoffer, som salter og hormoner.

Globulinene er en stor gruppe av plasmaproteiner som i likhet med albumin er kuleformet. De deles inn i alfa-, beta- og gammaglobuliner etter hvor langt de vandrer i en elektrisk ladet løsning (elektroforese). Alfa- og betaglobulinene er viktige bærerproteiner for andre stoffer, som fett, hormoner og grunnstoffer. Gammaglobuliner er det samme som immunglobuliner. Dette er de såkalte antistoffene som er en del av immunforsvaret.

Også koagulasjonsfaktorene tilhører globulinene. De sørger for at blodet levrer seg ved blødninger (se koagulasjon). Dette foregår på den måten at det løselige proteinet fibrinogen omdannes til det ikke-løselige fibrin. Blodvæsken som er igjen etter koagulering kalles serum.

Væskeerstatning

Tonisitet
Hvis væsken (løsningen) utenfor de røde blodcellene er hyperton, vil væske trekkes ut av de røde blodcellene. De røde blodcellene vil da skrumpe. Hvis løsningen er isoton vil de røde blodcellene bevare formen. Hvis løsningen er hypoton, vil det gå væske inn i de røde blodcellene. De vil da svelle.
Av /OpenStax.
Lisens: CC BY 4.0

Når et menneske har mistet mye blod, kan et livstruende blodtrykksfall forebygges ved å gi saltvann inn i en vene (intravenøst). Saltvannet består av elektrolytter, for det meste natriumklorid, og vann i et forhold som tilsvarer det man har i plasma (isotont med plasma; cirka 300 milliosmoler per liter). Væsken forblir da i blodbanen noe tid og holder blodtrykket oppe.

Infusjon med rent vann er farlig, blant annet fordi de røde blodcellene vil sprekke på grunn av nedsatt osmotisk trykk. Hvis man har behov for å gi vann uten salter, må vannet være tilsatt glukose slik at væsken er isoton med plasma når den infunderes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev karsten nordal hauken

Det står: "Plasma koagulerer ved at det løselige proteinet fibrinogen omdannes til det ikke-løselige fibrin. Den blodvæsken som er igjen etter koagulering, kalles serum." Den første setningen er egnet til å skape forrviring rundt forskjellen på plasma og serum. Det ser ut som at det står at alt, eller mesteparten av plasma koagulerer. Andelen av plasmaet som koagulerer, altså fibrinogen, er jo kun 0.3g per 100 ml plasma (https://sml.snl.no/plasmaproteiner). Det burde komme tydeligere fram at det er en liten andel av plasma som koagulerer.

svarte Halvard Hiis

Hei Karsten! Takk for kommentaren. Jeg er enig i at den setningen kan skrives bedre. Jeg skal forsøke å forbedre den. Vennlig hilsen Halvard Hiis, medisinsk redaktør.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg