Etikett for blindeskriftsendinger

Blindeskrift er en type postsending som sendes gratis med posten. Den skal være påført egen etikett for blindeskrift, og kan sendes som brev eller pakke.

Ordningen gjelder tekst skrevet med blindeskrift (punktskrift), samt lydopptak, lydbøker og lydaviser for blinde. I tillegg kan punktskriftpapir sendes til eller fra et offentlig godkjent institutt for blinde og svaksynte. Fra 1992 ble «mannen med den hvite stokken» – med hvit tegning på blå bunn, internasjonalt symbol på blindeskriftsendinger.

Historikk

Ved Norges Blindeforbunds 100-årsjubileum utga Posten 8. oktober 2009 eget frimerket. Motivet viser en stilisert mann med markeringsstokk og førerhund. Portobeløpet står i punktskrift. 2009 markerer også 200 år for fødselen til franskmannen Louis Braille som oppfant blindeskriften.

Posten Norge AS.

Blindeskrift ble tilkjent portofrihet ved kongelig resolusjon. Ordningen gjelder fra 1. januar 1955 for sendinger innenlands og til utlandet. Dette var en forpliktelse for alle medlemslandene i Verdenspostforeningen. Tidligere (fra 1888) hadde blindeskrift tilhørt kategorien korsbåndsending og dermed hatt noe lavere porto enn vanlige postsendinger. Et av argumentene for rabatt og senere portofrihet, var at trykksaker med punktskrift tok stor plass og veide mer enn vanlig trykk, og at de dermed var forholdsvis kostbare å sende som vanlig post.

Verdien av disse portofrie sendingene var i 2015 beregnet til mellom 1,5 og 2 millioner kroner per år, og Posten Norge får dekket kostnadene gjennom statlig kjøp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg