Bleking er prosesser som innebærer fjerning av uønsket farge eller misfarging fra for eksempel papir som har vært lagret eller brukt over lang tid. Bleking kan foregå ved oksidasjon, reduksjon (se redoksreaksjon) og ved lys som har en nedbrytende effekt på de fleste organiske stoffer, selv om lys også er den ytre påvirkning som har størst effekt på gulning av for eksempel papir.

Kravene til miljøvern har ført til en dramatisk omlegging av industrielle blekeprosesser. Kjemikalier som inneholder klor har i stor grad blitt erstattet av oksygenholdige produkter som oksygen, peroksid og ozon. Spesielt ønsker man å unngå elementært, gassformig klor og hypokloritt fordi de kan avgi klorerte organiske forbindelser i avløpet som er svært giftige, blant annet dioksiner. Klordioksid gir mindre uheldige reaksjonsprodukter, men også dette produktet søkes erstattet av de oksygenholdige produktene som er nevnt.

Treforedling

I treforedlingsindustrien blekes det ofte i flertrinnsprosesser med fire til seks trinn. Masser av løvtrær er enklere å bleke enn av bartrær, og sulfittmasser enklere enn sulfatmasser (se cellulose).

Tradisjonelt begynte blekingen med et klortrinn fulgt av behandling med alkalier, men klortrinnet er nå erstattet av en oksygenbehandling. Senere i prosessen brukes gjerne peroksid og eventuelt klordioksid med en alkalibehandling mellom ulike trinn. I de siste årene er også ozon tatt i bruk i industrielle blekeprosesser. Oksygenholdige blekemidler uten bruk av klor tillater langt mer lukkede prosesser, og utslippsfrie cellulosefabrikker er nå en realitet.

Bleking av andre materialer

Til bleking av mange andre stoffer, somfor eksempel horn, fjær eller voks, brukes hovedsakelig hydrogenperoksid. En spesiell type bleking er avfarging av væsker som sukkersaft eller oljer, som oftest skjer ved filtrering gjennom adsorberende stoffer som benkull og blekejord.

Blekingen skyldes her at de nevnte stoffene holder tilbake de fargede bestanddelene uten å destruere dem. Bleking brukes også ved restaurering av gamle malerier i det en behandling med hydrogenperoksid oksiderer svart blysulfid (fra blyhvitt) til hvitt blysulfat.

Optisk bleking

Ved optisk bleking, særlig brukt ved produksjon av vaskemidler, tilsettes ikke blekemidler, men fargestoffer som aktiveres av energien i den ultrafiolette delen av spekteret og sender ut (emitterer) energien som synlig lys (fluorescens). Et materiale som er behandlet med disse fargestoffene gir inntrykk av å være ekstra hvitt. Optisk bleking brukes i tekstil- og papirfabrikasjon.

I mange land er det nå forbudt å bruke optiske blekemidler i papir av miljøhensyn og fordi de kan ha en negativ effekt på papirets lagringsstabilitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg