Hipposideros caffer

Har tilhold i avdøde diktator Idi Amin's feriested og tortursenter

Hipposideros caffer
Hipposideros speoris
En liten kolonie av en bladnese i en hule
Hipposideros speoris
Hipposideros speoris
Ekkolokalisering hos en bladnese, med hoveddelen på ca. 120 kHz (øverste rekke i spektrogrammet).
Hipposideros speoris
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Bladneser er en familie i ordenen flaggermus. Dette er en stor familie med 87 arter i fem slekter som er nært beslekta med hesteskoneser. De har karakteristiske hudfolder rundt nesen som varierer svært mye i utforming, fra enkle til meget kompliserte.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Hipposideridae

Beskrivelse

Ansiktet hos to tropiske arter av bladneser, med store ører for å lytte etter ekko og nesefolder som fokuserer ultralydbølger.

/Store norske leksikon.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bladneser varierer mye i størrelse, kroppslengden er fra 28 til 110 mm. Enkelte mangler hale helt, mens hos andre arter kan halen være 60 mm lang. Hannen og hunnen kan være svært forskjellige i størrelse og utseende. Ørene varierer også i størrelse, fra små til store, tragus mangler. Pelsfargen varierer fra brun og rødbrun til grå. Bladneser har brede vinger og flyr dermed langsomt.

Utformingen av hudfoldene rundt neseåpningene er svært varierende, i den grad at det er vanskelig å gi en generell beskrivelse. Det kan være flere folder rundt nesen og en oppstikkende hudfold over den. Disse foldene brukes antakelig til å fokusere ropene som sendes ut gjennom nesen, som hos hesteskoneser. Ropene er typisk av høy frekvens.

Levevis

Om dagen holder bladneser til i grotter og huler, også under bakken, samt i bygninger og hule trær. De lever enten alene eller i kolonier på opptil noen hundre dyr. Ei grotte skal ha hatt 500 000 Hipposideros caffer. Noen arter kan gå i dvale. Bladneser fanger stort sett insekter i lufta, gjerne lavt over bakken. Ropene variere mye i utforming, fra konstante som hos hesteskoneser til frekvensmodulerte som hos glattsnuter.

Utbredelse

Bladneser lever i tropiske og subtropiske strøk i Afrika, Asia og Australia. Den mest artsrike slekten er Hipposideros, med 77 arter. Hele 17 arter av bladneser er trua av utryddelse (IUCN): 2 CR, 1 EN, 14 VU.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Altringham, J.D. 2011. Bats, from evolution to conservation (second edition). Oxford University Press, Oxford.

Nowak, R.M & Paradiso, J.L. 1983. Walker's mammals of the world. Volume I (4th edition). The John Hopkins University Press, Baltimore.

Faktaboks

bladneser
Hipposideridae
GBIF-ID
3239753

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg