De fleste trær og busker feller sine blad etter hver vekstperiode, mange bartrær og andre vintergrønne trearter gjør dette først etter flere års vekst.

Allerede i begynnelsen av bladets utvikling dannes det et lag med meget små, tynnveggede celler som skiller bladstilken fra resten av treet. Dette cellelaget kalles løsningslaget og er gjennomvevd av lednings- og støttevev som kalles bladspor. Så lenge bladet har et høyt innhold av plantehormonet auxin vil bladfellingen hindres, men del av bladets aldringsprosess medfører at auxin-innholdet faller. Da vil bladet produsere etylen. Etylen stimulerer dannelsen av enzymer som kan løse opp celleveggene i løsningslaget.

Fordi det er enzymer som løser opp celleveggen i løsningslaget, er bladfellingen en aktiv prosess. Bare bladsporene blir igjen, men disse brytes lett av ved litt luftbevegelse. På den gjensittende sårflaten dannes et tynt korklag som beskytter mot vanntap og infeksjon av mikroorganismer.

Blad og frukter (hvor mekanismen er den samme) kan hindres i å falle av ved sprøyting med syntetisk auxin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg