Bjønnkam begge typer blad
Bjønnkam med mer eller mindre nedliggende, vegetative blad og opprette, sporebærende blad med brun midtstilk. Vetlebotn, Malmagrønsnosi, Voss.
Bjønnkam begge typer blad
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Bjønnkam_undersida av sporeblad
Bjønnkam. Sporhusene er samla i to striper på undersida av flikene til de sporebærende bladene. Tømmerholt, Trondheim.
Bjønnkam_undersida av sporeblad
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Bjønnkam er en bregne i bjønnkamfamilien. De smale og enkeltfinna bladene kan bli opptil 50 centimeter høye, men er ofte om lag halvparten av dette. Bjønnkam har to slags blad; vegetative blad som er større og oftest mer nedliggende enn de sporebærende bladene. Bjønnkam er en meget vanlig bregne i vestlige kyststrøk og fjell nord til Troms. Arten er mindre vanlig i østlige deler av Sør-Norge.

Faktaboks

Også kjent som

bjørnekam

Vitenskapelig navn
Blechnum spicant
Beskrevet av
(L.) Roth
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Bjønnkam vokser i tette tuer. Denne arten er blant de bregnene som har egne blader som bærer sporene. De vegetative, ikke-sporebærende bladene, er mørkegrønne og en gang finna. De er vanligvis mellom 15 og 50 centimeter lange og ligger gjerne ned mot bakken. Bladet er ganske jevnt breit, men smaler gradvis mot begge ender. Bladets midtstilk er grønn, men brunlig nederst. Bladene forblir grønne gjennom vinteren.

De sporebærende er lenger og står mer opprett enn de vegetative bladene. Finnene er betydelig smalere og står lenger fra hverandre enn hos de vegetative bladene slik at bladet er mye mer glissent. På undersida av finnene sitter sporesamlingene som ved modning dekker hele undersida av flikene. Bladstilken til de vegetative bladene er mørkt brun og kan være ganske lang før første finnepar. Sporebladene står også grønne gjennom vinteren.

Utbredelse

Bjønnkam i Jorddalen, Hordaland
Bjønnkam i Jorddalen, Voss.
Bjønnkam i Jorddalen, Hordaland
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Voksesteder for bjønnkam er skog, lynghei, myrkanter og bekkekanter. Arten finnes først og fremst i næringsfattige områder.

Bjønnkam er vanligst i områder nær kysten. Den er særlig vanlig i vestlige fjell og kystområder nord til Kvænangen i Troms. Arten finnes også noen steder i kystområdene ved Oslofjorden, men på Østlandet er den vanligst i åstrakter. Bjønnkam mangler i fjellet i Sør-Norge og er sjelden i det østlige innlandet i Sør-Norge. Verdensutbredelsen er Europa, Nordvest-Afrika, vestlige og østlige Asia og vestlige Nord-Amerika.

Navn og bruk

Bjønnkam ble tidligere i noen grad brukt som fôr. Flere steder var det vanlig å sanke bjønnkam om våren siden den står grønn gjennom vinteren. Dette fôret kunne være til god hjelp i vårknipa, selv om det ikke nødvendigvis ble ansett for å være kvalitetsfôr.

Bjønnkam med varianter av både første og andre stavelse har vært det vanlige navnet på arten; bjønnkamb, bjødnakam. Ordet viser til bladene, og særlig sporebladets likhet med en kam. Andre dyr enn bjørn har også forekommet, slik som hestakamb eller kjekamb.

Kammablom er også registrert, blom er et vanlig navn på bregner mange steder. Helt annerledes inspirasjon ligger bak ordet kransegress. Dette har trolig sammenheng med de grønne bladene ble brukt til å flette kranser av.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Høeg, Ove Arbo (1974). Planter og tradisjon. Floraen i levende tale og tradisjon i Norge 1925–1973 Oslo: Universitetsforlaget. (Tilgjengelig digitalt på Nasjonalbiblioteket)

Faktaboks

bjønnkam
Blechnum spicant
Tidligere vitenskapelig navn
Blechnum boreale Sw., Osmunda spicant L., Stuthiopteris spicant (L.) F.W.Weiss
Artsdatabanken-ID
103888
GBIF-ID
7742948

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg