Beverekorn, Aplodontia rufa
Beverekorn, Aplodontia rufa
Av /USGS.

Beverekorn er en gnagerart i fjellbeverfamilien. Det er eneste art i familien. Beverekornet har mange «primitive» karakterer, samtidig som det også har spesialiserte karakterer. Det er dermed en litt merkelig art, men det er verken bever eller ekorn.

Faktaboks

Uttale
bˈeverekorn
Vitenskapelig navn
Aplodontia rufa
Beskrevet av
(Rafinesque, 1817)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Beverekornet har en kraftig og tett kropp med korte føtter, dette er tilpasninger til et gravende levesett. Kroppslengden er 23–43 centimeter, mens halen kun er 2–5 centimeter lang. Det veier mellom 0,6 og 1,4 kilogram, hannen er litt større enn hunnen. Hodet er bredt og flatt, snuten butt. Kinntennene vokser hele livet (som fortennene), noe som ikke er vanlig hos gnagere. Pelsen er brun av farge, kort og tett. Ørene er korte, men godt synlige, med en kvit flekk under. Øynene er ganske små.

Levevis

Beverekornet lever i fuktige tempererte skoger og fjellskoger. Nyrene er enkle og kan ikke konsentrere urinen, så det er avhengig av god tilgang på vann. Det er også en god svømmer.

Beverekornet spiser utelukkende planteføde, mest blader. Noen av plantene er giftige eller vanskelige å fordøye for andre arter. Beverekornet gjærer føden i den bakre del av tarmen for å bryte den ned. Så spises den fordøyde maten om igjen for å få tak i næringen. Mesteparten av tiden tilbringes i gangsystemet eller i en åpning som beskyttelse mot rovdyr. Beverekornet er sterkt utsatt for predasjon over bakken. Det drar gjerne maten med seg inn i gangen for å spise den der.

Beverekornet graver jordganger og huler i elvebredder og fuktige områder. Gangsystemet utgjør det meste av dets leveområde. Om høsten samler beverekornet seg en haug av tørre planter utenfor huleåpningen. Dette lageret er både vinterføde og reirmateriale.

Dyret er aktivt hele vinteren og sover ikke vintersøvn. Beverekornet er glad i spirende planter og kan derfor gjøre skade for skogbruket. Dets iver etter å grave er heller ikke alltid populært hos mennesket. Det er spesielt langs kysten at beverekornet kommer i konflikt med mennesker, i høyereliggende områder lever det temmelig ubemerket.

Utbredelse

utbredelse av beverekorn
Utbredelse av beverekorn (Aplodontia rufa). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av beverekorn

Beverekornet er utbredt lengst vest i Nord-Amerika, fra havnivå og opp til tregrensa (3 200 meter over havet). Utbredelsesområdet er ikke veldig stort, men beverekornet kan være temmelig vanlig. Arten som sådan er ikke truet, men et par av de sju underartene er det.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

beverekorn
Aplodontia rufa
GBIF-ID
2439690

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg