Belastningssykdommer, kan defineres som muskel- og skjelettsykdommer som skyldes langvarige eller gjentatte fysiske eller psykiske påkjenninger. Eksempler er senebetennelser, muskelspenninger, musearm og karpaltunnelsyndrom. Belastningssykdommer kan, i likhet med belastningsskader, ramme både muskler, sener, ledd og skjelett med påfølgende smerter i bevegelsesapparatet.

Belastningssykdom kan skilles fra belastningsskade ved at belastningssykdom oppstår gradvis på grunn av gjentatt belastning over tid, mens belastningsskade er mer relatert til en akutt hendelse, for eksempel idrettsskader i form av sene- eller muskelavrivning og tretthetsbrudd. Begge tilstandene kan medføre langvarige symptomer.

Belastningssykdom kan utløses av en kombinasjon av uheldige faktorer. Disse omfatter:

  • uheldige arbeidsstillinger eller situasjoner som ikke er tilpasset kroppen.
  • gjentatte bevegelser som fører til slitasje på muskler, rygg og ledd.
  • for tunge løft over tid.
  • idrett og trening som ikke er tilpasset kroppens styrke og utholdenhet.
  • stress over tid.
  • arvelige egenskaper, kroppsbygning, overvekt, uheldig skotøy, høy alder, lavt fysisk aktivitetsnivå, enkelte sykdommer (f. eks. diabetes) og noen legemidler (f. eks. kortison-preparater).

Årsaker

Arbeidsrelatert fysisk belastning

Bevegelsesapparatet har stor tilpasningsevne, men også sine begrensninger. Feilbelastning kan skje på arbeidsplasser, utdanningsinstitusjoner og hjemme. Ensformig arbeid eller tungt arbeid over tid representerer store belastninger. For eksempel kan langvarig arbeid ved dataskjerm og bruk av datamus føre til musearm med senebetennelser og smerter ved håndledd og i underarmen. Også karpaltunnelsyndrom eller de Quervain senebetennelse kan skyldes mye bruk av datamus og skriving på tastatur. Langvarig arbeid med vibrasjonsverktøy som trykkluftbor, slagdrill eller motorsag kan forårsake sirkulasjonsforstyrrelser med Raynauds syndrom, nerveskader og svikt i finmotoriske ferdigheter.

Idrett og trening

Smerter og stivhet i muskler og ledd er vanlig, men går vanligvis over i løpet av få dager. Overbelastning kan imidlertid medføre belastningsskader i form av idrettsskader. Hvis en ikke lytter til kroppen og tar hensyn til symptomer, kan en over tid utvikle belastningssykdommer. Skuldrene er spesielt utsatt for senebetennelser ved ballspill der armene holdes høyt, slik som ved volleyball, håndball og basketball. Tennis og golf er kjente risikofaktorer for senebetennelse i albuer, mens løping kan overbelaste knær, legger, sener og skjelett.

Rygg- og nakke

Rygg- og nakkesøylen er komplekst oppbygd med virvler. Disse virvlene er forbundet med hverandre med ledd, såkalte fasettledd. Mellom virvlene ligger mellomvirvelskiver. Sykdom i disse leddene og i mellomvirvelskivene kan føre til smerter og avvergeholdning, noe som gir skjev belastning. Sykdom i mellomvirvelskiver kan også gi trykk på nerver som ved isjas. Skjev vekst i ryggen medfører utvikling av skoliose eller kyfose som også er risikofaktorer for belastningssykdom. Tilsvarende kan beinlengdeforskjell medføre en feil kroppsholdning og uheldig belastning av ryggen over tid. Oppbygging av den ene skoen kan være nok til å lindre eller oppheve plagene.

Skader og lammelser

Skade eller sykdom i en del av bevegelsesapparatet kan føre til økt belastning på andre muskler, sener, ledd og ryggen. For eksempel vil lammelser føre til økt belastning av ikke-lammede muskler med påfølgende smerter. Dette kan gjelde etter sykdommer som for eksempel poliomyelitt og hjerneslag og etter skader.

Muskelspenninger

Langvarig psykisk belastning og stress kan føre til belastningssykdom i form av langvarig anspenthet og smertefulle muskelstramninger. Symptomene omfatter smerte i nakke, skuldre, rygg og hodepine, samt redusert utholdenhet. Andre ganger kan smertefulle stramninger i nakkemusklene skyldes svaksynthet, og egnede briller kan være den beste behandling.

Artrose

Blant eldre personer er belastningsrelaterte symptomer fra hofter, knær og føtter ofte forårsaket av artrose. Smerter kan medføre bevisst eller ubevisst avlastning, noe som kan overbelaste andre deler av muskel-skjelettet. For eksempel vil bruk av krykker for å avlaste en smertefull hofte eller et kne føre til økt belastning på hender, albuer og skuldre og tilhørende muskler. Uriktig bruk av krykker kan også gi belastning av ryggen og ryggsmerter.

Behandling

Forebyggende tiltak på arbeidsplasser, utdanningsinstitusjoner og hjemme omfatter tilpasset opplæring og ergonomiske tilpasninger, som for eksempel riktig innstilling av stol, pult og datamaskin til den sim skal bruke det. Arbeid bør være variert med forskjellige arbeidsstillinger. Hvis arbeidet består i tunge løft, er det viktig med god løfteteknikk.

Det virker også forebyggende å ta regelmessige pauser fra arbeidet for å strekke på seg og bevege kroppen. For øyehelsen er det viktig å ta pauser fra dataskjermen og å blinke ofte nok. Gjennom enkle øvelser kan en få løsnet på muskulaturen.

Arbeidsgiveren skal legge til rette for at arbeidsplassene har hensiktsmessig temperatur, ikke er trekkfulle og at lysforholdene er tilfredsstillende. De yrkeshygieniske forholdene må være best mulig. Disse kravene er også lovhjemlet. Det er også viktig å tilpasse arbeidsplassen til den enkelte.

Regelmessig fysisk trening og mosjon styrker ledd, rygg, sener, muskler og bedrer utholdenhet. En trenet kropp er mer motstandsdyktig for belastningssykdommer. For å unngå overbelastning og belastningsskade er det imidlertid viktig å trene forsiktig i starten for så å øke treningsmengden og intensiteten gradvis. En bør lytte til kroppen og stoppe hvis en kjenner smerte. Ofte kan en fysioterapeut gi supplerende informasjon og tilrettelegge et passende opptreningsprogram. Viktige tilpasninger kan også gjøres via ergoterapeut. Fysikalsk-medisinsk behandling med opptrening og opplæring kan være viktige tiltak. I tillegg kan medikamenter som paracetamol eller NSAIDs lindre plagene og derved bedrer funksjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg