Bekledningsfysiologi er læren om forholdet mellom den menneskelige organismen og bekledningen (klær, sko, hodeplagg, med mer).

Bekledningsfysiologi er et utpreget tverrvitenskapelig fagområde, selv om selve ordet peker mot en naturvitenskapelig tradisjon. Klær bidrar til å beskytte kroppen mot varme, kulde, fuktighet, trykk, og ulike former for farer slik som smitte, stikk, bitt, våpen, med mer. Kroppen, på sin side, skiller ut fuktighet, skitt og lukt og bidrar dermed også til å påvirke klærne.

Viktige temaer innen bekledningsfysiologi er forholdet mellom fuktighet, varme, bevegelighet, lukt, renhet og andre egenskaper som kreves av klærne for å beskytte kroppen. Det er dermed et studie av forholdet mellom mikroklimaet under klærne, og klimaet på utsiden.

Historie

Den første som systematisk benyttet vitenskapelige metoder i studiet av klærnes fysiologiske betydning, og derved la grunnlaget for utviklingen av bekledningsfysiologien som fag, var professor Max Rubner (1854–1932), fra 1891 direktør ved Institut der Kaiser-Wilhelm-Gesellschaft i Berlin. I utvikling av faget står militære formål sentralt. Etter andre verdenskrigs slutt er bekledningsfysiologi også blitt viktig innen romfart, dykking, idrett, og arbeidsmiljø.

Fagmiljø i Norge

I Norge finnes at arbeidsfysiologisk laboratorium på SINTEF som tilbyr testing for industri, næringsliv og helsesektoren. Laboratoriet byr på unike muligheter for testing av mennesket i ekstreme miljø (varme, kulde, vind) SINTEF tilbyr standardiserte tester for sertifisering av personlige flytemidler, redningsdrakter og klær for beskyttelse mot kulde.

SIFO hadde frem til 2013 et testlaboratorium og bidro med tester og brukertester av klær. Forskningen omfattet også klærnes fysiologiske egenskaper for eksempel studier av brannegenskaper og vannbeskyttelse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson (2020). Lettkledd. Velkledd med lite miljøbelastning. Oslo: Solum Bokvennen

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg