Barneteater

Barneteater. Fra oppførelsen av Dustefjerten og Andungen på Det Norske Teatret 2003. I rollene Svein Roger Karlsen som Kavringreven og Nils Sletta som Holesnusken. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Barneteater er både for teaterforestillinger spesielt beregnet for barn og ungdom, og teater der barn og ungdom spiller alle rollene.

institusjonsteatrene har forestillinger for barn tradisjonelt vært knyttet til julen. Nationaltheatret har oppført barnekomedier til jul nesten hvert år siden 1907. En sikker publikumstreffer siden 1924 har vært Sverre Brandts Reisen til julestjernen, og Thorbjørn Egners Folk og røvere i Kardemomme by ble uroppført ved Nationaltheatret i 1956. Egners Dyrene i Hakkebakkeskogen ble uroppført ved Det ny Teater i København i 1962, og i 1964 satte Egner selv opp stykket ved Nationaltheatret.

Oslo Nye Teater gir hyppige barneforestillinger. Her har en rekke norske stykker blitt uroppført, fra Anne-Cath. Vestlys Huset i skogen i 1959 til Jesper Halles Troll troll troll i 1991. Også Oslo Nye Teaters Dukketeater, med fast tilholdssted på Frogner hovedgård, har vært et viktig tilbud for barn i Oslo-området. Blant norske barneforestillinger uroppført ved Det Norske Teatret merkes Alf Prøysen/Asbjørn Toms' Sirkus Mikkelikski i 1954, Bjørn Endresons Hei Kolumbus, Nei Kolumbus i 1986 og Tor Åge Bringsværds Alice lengtar tilbake i 1987. Svenske Astrid Lindgrens Ronja Røverdatter har også vært en fulltreffer ved flere teatre.

Etter hvert har institusjonsteatrene begynt å spille barneteater hele året, og de fleste regionteatrene har god representasjon av barneforestillinger på programmet. Med opprettelsen av Hordaland Teater i 1988 fikk vi det første regionteateret som var spesielt tilegnet barneforestillinger. Av institusjonsteatrene står Rogaland Teater i en særstilling med sitt eget barneteater, som ble startet i 1957 med Bjørn Endreson som første leder og en viktig drivkraft.

Stavanger har en lang tradisjon for barneteater med barn som aktører, og allerede i 1926 satte Julian Strøm opp Veslefrikk med fela ved Stavanger Teater med barn i rollene. Barneteatret (nå Barne- og Ungdomsteatret) ved Rogaland Teater drives som en medlemsklubb for barn og ungdom i alderen 7 til 17 år, og arrangerer kurs og medlemskabareter, i tillegg til at barna opptrer i publikumsforestillinger, ofte i samarbeid med teaterets profesjonelle skuespillere. Barne- og ungdomsteatret gir vanligvis to forestillinger årlig. En solid suksess og en sikker gjenganger på repertoaret siden 1960 har vært Endresons Askepott og Lillemus-Mei. Av nyere norsk dramatikk for barn som har hatt urpremiere ved teateret, kan nevnes Morten Jostads Rottefangeren fra 1986.

Frie grupper

Et betydelig andel av barneteatervirksomheten i Norge i senere år står de frie grupper bak. Sentrale krefter innenfor frigruppemiljøets barneteatervirksomhet har vært Turid Balke (1921–2000) og Pernille Anker, som etter å ha drevet barneteateret ved Scene 7 i Oslo stiftet Filiokusteatret sammen, og fortsatte senere med selvstendige prosjekter.

Blant tidligere og nåværende grupper som har drevet særlig med barneteater kan nevnes Baldrian og Musa Dukketeater, Klomadu Teater, Musidra Teater, Petrusjka Teater og Vibeke Helgesens Dukketeater, som alle arbeider med dukkeforestillinger. Ellers spenner de frie gruppenes barneteatertilbud over et bredt uttrykksregister. Cirka Teater har gitt pantomimeforestillinger for barn, Grenland Friteater har høstet stor suksess med klovneforestillingen Sjakk og Ludo, og Stella Polaris har gitt sirkus- og gjøglerinspirerte forestillinger.

Kringkasting

En svært viktig formidlingskanal for barneteater har lenge vært kringkastingen. Når det gjelder radioteater for barn, er Norge i en særstilling. De ukentlige forestillingene i lørdagsbarnetimen har en lang tradisjon. Også i TV inngår ofte teater i programtilbudet for barn.

Amatørteater

Det finnes også en stor aktivitet innen amatørteater som spiller stykker for barn og med barn i alle roller. En pioner for barneteater med barn i rollene i Norge var Inga Bjørnson (1871–1952), som i 1920 startet Inga Bjørnsons Barneteater, som hun ledet i en årrekke. En viktig innsats for denne typen barneteater har også Elisabeth Gording gjort, som i 1957 åpnet Barnas Teater, senere omdøpt til Barne- og Ungdomsteatret i Oslo.

ASSITEJ (Association International du Théâtre de l'Enfance et la Jeunesse) er en internasjonal organisasjon for barne- og ungdomsteater, der Norge ble medlem i 1982.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Braanaas, Nils: Barn, ungdom og teater : fra antikken til det 19. århundre, 2001
  • Gording, Elisabeth: Barneteater : en gjøglerlek, 1965
  • Olenius, Elsa: Barneteater, 1962
  • Sparby, Monica, red.: Unga Klara : barnteater som konst, 1986
  • Swortzell, Lowell, red.: International guide to children's theatre and educational theatre, 1990

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg