Bantustan var områder i Sør-Afrika som under apartheid-styret var avsatt for svarte. Bantustanpolitikken var et sentralt element i apartheidsystemet og bygde på lovene om fordeling av jord mellom hvite og svarte fra 1913 og 1936, der de hvite var gitt 87 prosent av jorden og de svarte 13 prosent. Ti bantustans ble opprettet, og det var tanken at hver med tiden skulle bli en selvstendig stat, utskilt fra Sør-Afrika, og at de svarte innbyggerne dermed ville miste sitt sørafrikanske statsborgerskap.

Faktaboks

Etymologi
av bantu og det persiske suffikset -stan, «land»
Også kjent som

bantu homeland (bantuenes hjemland)

I 1985 ble bantustanpolitikken revidert, og i virkeligheten oppgitt som en løsning på raseskillespørsmålet av det hvite mindretallsregimet. Da var fire «hjemland» blitt skilt ut som selvstendige, selv om de ikke ble anerkjent av noe land utenom Sør-Afrika: Transkei, Bophuthatswana, Venda og Ciskei. De øvrige bantustans var Gazankulu, KaNgwane, KwaNdebele, KwaZulu, Lebowa og Qwaqwa.

Som en følge av de politiske endringene som ledet frem til demokratiske valg i 1994, ble også bantustan-systemet endelig oppgitt, og de formelt selvstendige republikkene ble konstitusjonelt gjeninnlemmet i Sør-Afrika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg