Banklinefartøy, M/S Selstø, M-205-S, 19 meter (62,4 fot) på pigghåfiske på Shetland i 1958.
/Norsk folkemuseum/Dagbladet (NFBDB) 26955-637.
Lisens: CC BY NC ND 4.0
Veidar
Moderne konvensjonelt havfiskefartøy, M/S Veidar M-1-G, 55, 5 meter (182 fot) i havn i Tromsø 2018
Veidar
Lisens: CC BY SA 3.0

Bankfiske er fiske som drives på bankene, altså på grunne områder på kontinentalsokkelen.

Tidligere ble bankfisket drevet fra såkalte banklinefartøyer, ofte med størrelse fra 50 til 80 fot (15,2–24,4 meter) som spesialserte seg på linefiske etter blant annet torsk, kveite, lange, brosme, skate, steinbit, blåkveite og uer. Banklineflåten består i dag av 26 såkalte konvensjonelle havfiskefartøy (2018), det vil si fiskefartøy med lengde over 28 meter og med lasteromsvolum over 500 kubikkmeter. Disse fartøyene fisker hovedsakelig med autoline og garn, men har også adgang til å fiske med snurrevad. De konvensjonelle fiskefartøyene reguleres i dag som en egen gruppe innen havfiskeflåten.

Fiskefelt

Bankfisket foregår på bankene utenfor norskekysten og i Barentshavet, ved Bjørnøya og Spitsbergen. Dagens moderne bankfiskefartøy fisker også i fjernere farvann, for eksempel på Færøybanken, Færøy-Shetlandsryggen, Grønland, ved Rockall og i Antarktis. Alt bankfiske utenfor Norges økonomiske sone, i fiskevernsonen ved Svalbard og fiskerisonen ved Jan Mayen foregår i dag i henhold til internasjonale avtaler og Norges fiskeriavtaler med andre land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg