Bakeri på 1500-tallet. Illustrasjon fra Historia om de nordiska folken av Olaus Magnus, 1555.

.
Lisens: fri

Bakeri er et produksjonssted for bakervarer, det vil hovedsakelig si brød, kaker, kjeks og lignende.

Baker er et svært gammelt yrke, men utviklingen av større bakeribedrifter finner vi i Norden for alvor først på 1800- og 1900-tallet. Produksjonen er blitt stadig mer automatisert og industrialisert, både når det gjelder blanding av råvarer og selve bakingen. Fra 1950-årene er det tatt i bruk utstyr som gjør mulig en kontinuerlig fremstillingsprosess for brødvarer. Økt mekanisering har ført til større sentralisering av produksjonen og nye metoder når det gjelder emballasje, markedsføring og så videre.

I mange bakerier legges det vekt på å kombinere tradisjonelle bakemetoder med ny teknologi. Butikkbakeri er en distribusjonsform for bakervarer som gjør at det kan tilbys ferskt brød og småbakst hele dagen. Da lages produktene nesten ferdig i bakeriet og fryses der, og så distribueres de til utsalgene der de tines opp og stekes ferdig.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg