Badesalt

Salt fra eksotiske steder som Dødehavet eller Himalaya er spesielt populært innenfor velværeindustrien.

Badebombe
De nye badebombene selges både som runde kuler, og som rustikke biter, som her.
Av /Pixabay.
Lisens: Pixabay

Badesalt er en vannløselig saltblanding, ofte tilsatt fargestoffer og parfymer.

Bruk

Badesalt kan tilsettes badevann for å gjøre det mindre hardt. Badesaltet tilsettes ofte ingredienser med hudpleiende kvaliteter. Badesalter har vært utviklet for å etterligne egenskapene ved naturlige mineralbad og varme kilder. De har gjennom tidene vært solgt med ulike pleiende tilleggsstoffer som melk, lavendel, sitrus, honning, magnesiumolje, glyserin og liknende.

Historikk

Man har funnet nedtegnelser av salg av badesalt fra 2 700 ftv. hos kinesiske apotekere. I disse tidlige dokumentene sto det oppført over 40 ulike typer salt, og mange av disse blandingene er fremdeles til salg den dag i dag.

Salt har vært en viktig handelsvare gjennom årtusener, og er kjent for sine helende og antiseptiske egenskaper. Salt har blitt brukt i behandlingen av ulike hudsykdommer, leddgikt og såre muskler, og som del av skrubbekremer mot alt fra rynker og solskader til uren hud. De avslappende badehusene i Asia ble kopiert i vestlige land. Spesielt de med beliggenhet i nærheten av mineralske kilder; blant annet på Island, ved Pellegrino i Italia og Eureka Springs i USA.

I 1973 ble det publisert en medisinsk artikkel om de helende effektene av saltvann, noe som resulterte i masseutflukter til badestedene i Frankrike og Storbritannia. Sykehus og rekreasjonshjem innførte saltvannsbehandlinger, eller thalassoterapi (sjøpleie), og badesalt-behandlinger ble utbredt på velværeklinikker. Fremdeles tilbys saltskrubb-behandlinger på de fleste moderne SPA-senter, med de samme formålene om velvære og avstressing, inkludert muskelavslapning, økt blodsirkulasjon, avgiftning (detox) og hudforbedring.

Det er i dag blitt vanlig å kjøpe såkalte «badebomber» til hjemmebruk i badekar. Disse inneholder en del av de samme ingrediensene som tidligere badesalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg