Böhmiske brødre, kirkesamfunn utgått fra husittene på 1400-tallet. Bevegelsen var særlig inspirert av lekmannen Petr Chelčický, som i 1430-årene opptrådte som talsmann for at man skulle vende tilbake til den opprinnelige kristendommen. Medlemmene skulle leve som den første menighet; i lydighet mot statens lover så vidt samvittigheten tillot det, men ikke i befatning med politikk eller den offisielle kirke. Bergprekenen var deres høyeste lov; ed og krigstjeneste ble forkastet, og kirketukt ble strengt gjennomført.

Faktaboks

Uttale
bˈöhmiske brødre

I 1467 forlot de husittene og konsoliderte seg som eget samfunn, Unitas fratrum eller Brødreuniteten, under ledelse av Lukas fra Praha.

Tross mange forfølgelser fra husittene, nådde de böhmiske brødre en stor utbredelse. De stilte seg vennlig til den lutherske reformasjonen uten å kunne slutte seg til den, da de avviste statens institusjoner og krevde en strengere kirketukt. Under Trettiårskrigen (1618–48) ble de hardt forfulgt og fortsatte siden sitt liv i mindre, spredte samfunn. Brødremenigheten gikk ut fra et av disse småsamfunnene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg