Axis mundi er en religiøs forestilling om at det finnes en vertikal forbindelse i verdens midtpunkt mellom de ulike kosmiske nivåene (underverdenen, Jorden og himmelen). Axis mundi – verdensaksen – representerer en kommunikasjonslinje mellom disse nivåene. En sjaman kan for eksempel tenkes å foreta sine reiser til himmelen eller underverdenen langs axis mundi. Axis mundi anses som hellig.

Faktaboks

Uttale
ˈaxis mˈundi
Etymologi
latin ‘verdensaksen’

Selve begrepet axis mundi er latin, og betyr «verdens akse». I komparativ religionsvitenskap har begrepet blitt brukt som et samlebegrep og i forbindelse med ulike religiøse tradisjoner. Det er altså et fagbegrep, og ikke et uttrykk som vanligvis brukes i religiøs sammenheng.

I flere religiøse tradisjoner tenkes verden å ha blitt skapt med utgangspunkt i axis mundi, gjerne fremstilt som et «urmenneske», et «urhav» eller en kaotisk «urmaterie». I egyptisk mytologi blir solguden Ra løftet opp av urhavet Nun ved verdens skapelse. I de hinduiske Vedaene blir det beskrevet hvordan urmennesket Purusha blir partert ved verdens skapelse.

Ulike symboler kan representere axis mundi, både i ritualer, i myter og i arkitektur og kunst. Et eksempel er verdenstreet Yggdrasil i norrøn mytologi. Et annet eksempel er en stige, et tau, lysstrålen fra ljoren i taket. Svært ofte er et hellig fjell oppfattet som axis mundi; fjellet kan være reelt eksisterende (for eksempel Kailasha-fjellet i det vestlige Tibet) eller rent mytisk-kosmologisk (for eksempel Sumeru i indisk kosmologi). Også byer, kirker, templer eller palasser kan fungere som axis mundi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg