Autotrof betyr selvernæring, og brukes om organismer som kan leve og formere seg utelukkende ved uorganisk ernæring (vann, salter og karbondioksid), i motsetning til heterotrofe organismer.

Faktaboks

Uttale
autotrˈof
Etymologi
av gresk auto- ‘selv’ og trof ‘ernæring’.

Planter

Til de autotrofe organismene hører først og fremst de grønne plantene. De er fotoautotrofe, som vil si at de bruker lyset som energikilde. Fordi de har klorofyll er de i stand til å absorbere lysenergien som brukes ved karbondioksidassimilasjon og oppbygging av organisk stoff (fotosyntese).

Alger

Blant algene er ikke bare de grønne, men også de brune, røde og blågrønne autotrofe. De inneholder nemlig alle klorofyll ved siden av andre fargestoffer, og kan assimilere karbondioksid som er løst i vannet omkring dem.

Sopp og lav

Autotrofe sopp finnes ikke, men lavene er autotrofe. En lav består av en sopp og en alge i symbiose, og algepartneren assimilerer nok karbondioksid til begge komponentenes behov for organisk stoff.

Bakterier

Blant bakteriene finnes det også noen få grupper som har klorofyll og som derfor er fotoautotrofe. Visse andre bakterier er kjemoautotrofe, som vil si at de assimilerer karbondioksid ved hjelp av energi som de skaffer seg ved oksidasjon av uorganisk materiale (kjemosyntese). Dette kan være ammoniakk, hydrogensulfid, molekylært hydrogen eller toverdige jernforbindelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg