Artisjokk er en kulturform av kardon, en kurvplante fra middelhavslandene.
Faktaboks
- Uttale
- artisjˈåkk
- Også kjent som
- artiskokk (vitenskapelig navn)
- Vitenskapelig navn
- Cynara scolymus
- Beskrevet av
- Carl von Linné
- Årlig global produksjon
- 1,5 millioner tonn (2021)
Artisjokkplanten er 1–2 m høy, med lange, flikete, tornete blad, ca. 10 cm brede blomsterkurver og vakre, blå blomster. Kurvdekkbladene og blomsterbunnen er tykke og kjøttfulle og brukes som grønnsak. Kokes eller ovnbakes. Grønne eller lilla typer. Vanlig dyrket så langt nord som i Skåne, i Norge har den vært dyrket i gamle herskapshager.
Artisjokk inneholder ca. 2 mg vitamin C, 360 mg kalium, 2,4 g kostfiber, 85 % vann og 101 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare. Inneholder dessuten bitterstoffet cynarin og karbohydratet inulin. Miniartisjokk er en liten type artisjokk.
Kommentarer (2)
skrev Karl Robin Vidén
svarte Guro Djupvik
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.