Arhat Tamrabhadra

En statue av arhaten Bhadra, også kjent som Tamra Bhadra, den 6. av de 16 (eller 18) arhatene i østasiatisk buddhisme. Statuen er datert til Liao-dynastiets tid (907–1125) og finnes i Guimet-museet i Paris.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Arhat er i theravada-buddhismen personer som har nådd nirvana idet han eller hun har utviklet fullkommen frihet fra alt begjær og all tilknytning til verden og har vunnet den samme oppvåkningen, bodhi, som Buddha selv. De er oftest menn, men det finnes også enkelte kvinner.

Faktaboks

Uttale
ˈarhat
Etymologi
sanskrit, ‘en som er verdig’
Også kjent som
arahant, pali 'en som beseirer sine fiender'

I motsetning til hos Buddha er denne oppvåkningen skjedd i avhengighet av en lærer. I theravada-buddhismen er arhat-skikkelsen det religiøse idealet for munkene og nonnene, men i mahayana-buddhismen ble arhaten utsatt for sterk kritikk: Han stod for et snevert, egoistisk frelsesmål, i motsetning til bodhisattvaens grenseløse medlidenhet og altomfattende frelsesverk.

I land der theravada-buddhismen dominerer, er enkelte av arhatene blant Buddhas disipler gjenstand for en kult og må kunne karakteriseres som buddhistiske helgener. I Myanmar påkalles for eksempel Upagupta for å forhindre flom, Sivali for å bringe rikdom, og en gruppe på åtte arhater tilbes for å sikre et langt liv. Også enkelte munker i moderne tid blir ansett for å være arhater. I østasiatisk buddhisme har en gruppe på 16 arhater (i nyere tid også 18) vært gjenstand for en svært utbredt kult.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg