En art i slekten Stygocapitella, et eksempel på det som tidligere ble kalt urleddormer.
En art i slekten Stygocapitella funnet i Lødingen, Nordland. Denne er et eksempel på arter som hører til den interstitielle faunanen, de som lever mellom sandkorn i sedimentet i havbunnen. Bildet viser et voksent og utvokst individ. Målestreken på bildet er 0,25 mm.
En art i slekten Stygocapitella, et eksempel på det som tidligere ble kalt urleddormer.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Urleddormer er en betegnelse på ulike leddormer man lenge tenkte var en egen avgrenset gruppe av leddormer. Gruppen har hatt navnet Archiannelida og har vekselvis vært betraktet som en egen klasse i leddormer, eller tilhørende forskjellige ordener hos flerbørstemark. Dagens kunnskap viser at medlemmene i denne gruppen ikke er direkte i slekt med hverandre, og navnet urleddormer (Archiannelida) har nå ingen taksonomisk betydning.

Faktaboks

Også kjent som
Archiannelida, archiannelider

Disse små leddormene deler en økologisk funksjon ved at de lever mellom sandkorn i sedimentet i havbunnen, de tilhører den interstitielle fauna (lever mellom sandkorn). De fleste artene er maksimalt noen få millimeter lange. Spesialiseringen til å leve i finkornet sediment gjør at de har reduserte morfologiske trekk, som for eksempel børster og ytre leddeling. Her skiller de seg fra andre flerbørstemark som har sensoriske vedheng og børster.

Begrepet Archiannelida ble foreslått på slutten av 1800-tallet for disse små leddormene man oppfattet som primitivt utviklet. Det var basert på en hypotese der evolusjonen gikk fra enkel til komplisert kroppsbygning hos leddormer. Denne hypotesen ble tilbakevist etter hvert som detaljerte studier av anatomi og morfologi hos de ulike medlemmene av gruppen ble gjort. Ulike grupper av arter er beslektet med forskjellige grupper leddormer, og dermed finnes det som ble kalt urleddormer spredt rundt blant leddormene. Omfattende genetiske studier viser det samme, urleddormer er ikke en entydig gruppe med samme evolusjonære opphav.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg