Streik
Medlemmer i Akademikerne Helse arrangerte en punktmarkering utenfor Oslo Rådhus under helsestreiken i 2007.
Streik
Av /NTB.

Arbeidskamp er en kollektiv aksjon iverksatt av den ene parten i en arbeidsrettslig interessetvist, altså av arbeidsgiversiden eller arbeidstakersiden. Målet er å tvinge frem en løsning på tvisten som er gunstigst mulig for den parten som setter i gang arbeidskampen.

Den vanligste formen for arbeidskamp fra arbeidstakernes side er streik. Den vanligste formen for arbeidskamp fra arbeidsgiverens side er lockout. Det finnes også andre former for arbeidskamp, for eksempel gå sakte-aksjoner, overtidsnekt og blokade av arbeidsplassen.

I Norge reguleres adgangen til å bruke arbeidskamp av arbeidstvistloven, og tjenestetvistloven for ansatte i staten. I tillegg har partene i arbeidslivet tatt inn bestemmelser i sine hovedavtaler.

Det fremgår av arbeidstvistloven § 8 at arbeidskamp er forbudt under arbeidsrettslige rettstvister. Derimot er arbeidskamp tillatt ved interessetvister, men også her gjelder det visse begrensninger med hensyn til når arbeidskamp kan iverksettes (arbeidstvistlovens §§ 3, 8, 18, 25 og 28).

I norsk sammenheng er bruken av arbeidskamp knyttet til reforhandling av tariffavtaler, eller til krav om opprettelse av ny tariffavtale. Et av vilkårene for at arbeidskamp kan iverksettes er at det er gitt en plassoppsigelse. Dette vilkåret begrenser mulighetene til å iverksette andre typer for arbeidskamp enn streik eller lockout, for eksempel at bare deler av arbeidsoppgavene legges ned. Dette til forskjell fra for eksempel Sverige, der tariffpartene kan ta i bruk mange ulike former for arbeidskamp.

Arbeidsstans kan også brukes for å støtte opp om en konflikt ved andre virksomheter. Dette kalles sympatiaksjon, eller sympatistreik og sympati-lockout.

Historikk

Arbeidskamp ble tatt i bruk på slutten av 1800-tallet i forbindelse med industrialiseringen, da skillet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker ble tydeligere. Oppløsningen av de gamle håndverksfagene og fremveksten av fabrikkene førte til at arbeiderne samlet seg for å kjempe for sine rettigheter. Ut av dette vokste fagforeningene og bruk av arbeidskamp frem. Tiårene fra 1870 var preget av mange små og store streiker og lockouter, se for eksempel fyrstikkarbeiderstreiken. Regler om gjennomføring av arbeidskamp ble første gang lovfestet med arbeidstvistloven av 1915.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg