aragonitt
Aragonitt dannet i en gruve i Østerike.
aragonitt
Av .
Aragonitt

Aragonitt er et fargeløst, hvitt eller svakt farget mineral som blant annet forekommer i leier sammen med gips (evaporitter), i vulkanske områder sammen med svovel som avsetning fra varme kilder, i kalksteinsgrotter, samt i oksidasjonssonen i forekomster av malm.

Faktaboks

Uttale
aragonˈitt
Etymologi

navn etter Molina de Aragón, i Spania

I norske bergarter er aragonitt sjeldent, siden mineralet er utsabilt og omdannes til kalsitt over tid. Det opptrer som bestanddel i skallet hos mange sjødyr: koraller, blekkspruter, i mange muslinger og snegler, samt i noen kalkalger.

Aragonitt er et kalsiumkarbonat, CaCO3, som er polymorft og kan opptre i tre modifikasjoner: aragonitt, kalsitt og vateritt. Med tiden vil aragonitt gå over i kalsitt som er den stabile og derfor minst løselige form. Følgende mineraler er isomorfe med aragonitt: strontianitt SrCO3; witheritt BaCO3; cerussitt PbCO3. De krystalliserer alle rombisk, men krystallene er ofte pseudoheksagonale på grunn av tvillingdannelse. Enkeltkrystaller av aragonitt er ofte langprismatiske, nåleformede .

Forekomster i Norge

Egenskaper

Egenskap Verdi
Sammensetning karbonat
Kjemisk formel CaCO3
Hardhet 3½–4
Massetetthet 2,947 g/cm³
Krystallsystem ortorombisk

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg