Apikal krok hos spirende bønner

Apikal krok hos bønner med epigeisk spiring hvor hypokotylen danner en krok og kimknoppen (plumula) starter ikke veksten før frøbladene er kommet over bakken. Hos både bønner og erter er det frøbladene som inneholder opplagsnæringen i frøet. Erter derimot har hypogeisk spiring og frøbladene forblir under jordoverflaten under frøspiringen, og hos erter er det epikotylen som danner den apikale kroken.

Apikal krok hos spirende bønner
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Apikal krok er en krokformet struktur som beskytter skuddspissen med apikalmeristemet og de første bladene hos tofrøbladete planter (dikotyledoner) når skuddet i mørke trenger seg gjennom jorden. Lys stimulerer åpning av kroken og vekst av bladene. Kroken er avhengig av art dannet av stengelen under frøbladene (hypokotylen) eller stengelen over frøbladene (epikotylen).

Den apikale kroken hvor skuddspissen er vendt ca. 180 grader skyldes asymmetrisk celledeling og cellestrekning på utsiden og innsiden av kroken. Tre plantehormoner samvirker for å opprettholde den krokformete strukturen som gir mekanisk beskyttelse. Auxin hemmer veksten på innsiden av kroken. Gibberellin øker celledeling og cellestrekning på utsiden av kroken og etylen gir økt celledeling på toppen av kroken. Straks kroken kommer opp i lyset blir dette registrert av pigmentene fytokrom og kryptokrom. Det skjer en rask strekning av cellene på innsiden av kroken og skuddet retter seg ut, bladplatene utvikler seg, og fotosyntese og autotrof vekst starter.

Hos enfrøbladete planter (monokotyledoner) har den skjedeformete koleoptilen en lignende funksjon som den apikale kroken, og beskytter det første bladet mot skader i veksten gjennom jorden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg