Anortositt
Anortositt fra Rogaland
Anortositt
Av .

Anortositt er en bergart av magmatisk opprinnelse. Den består av mer en 90 prosent plagioklas. I tillegg inneholder den noe pyroksen eller i sjeldne tilfeller amfibol. Anortositt som inneholder amfibol er kun kjent fra Tromsø og fra et område i Uralfjellene i Russland.

Faktaboks

Også kjent som
labradorstein
Uttale
anortosˈitt
Etymologi
av gresk nektende an-, ‘rett’ og -itt

Egenskaper og bruk

Bergarten er lys grå til gråbrun. Ved metamorfose (omvandling med vann tilstede) av plagioklasen dannes en mer natriumrik plagioklas og zoisitt (saussurittisering) og bergarten blir hvit. Den hvite anortositten brukes til lyse asfaltdekker og som filler i maling, plast, gummi og tannpasta.

Ilmenittmalm opptrer gjerne i forbindelse med anortositt, og bergarten kan med tiden få betydning som aluminiumråstoff.

Anortositt som fasadestein brytes i Hellvik i Eigersund og Sirevåg i Hå kommune i Rogaland.

Forekomst

Anortositt er relativt sjelden, men forekommer i enkelte store massiver i de prekambriske skjoldområder. Et meget stort massiv finnes i Québec og Labrador i Canada med en utløper til Adirondack Mountains i delstaten New York, USA.

Bergarten finnes også i Norge, særlig i Bergensfeltet, indre Sogn og Jotunheimen, og dels i et stort område i Egersundsfeltet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg