Lemna minor
Vanlig andemat i Dælivann i Bærum. Andemat kan dekke overflaten av stillestående næringsrikt ferskvann.
Lemna minor
utbredelse av andemat
Naturlig utbredelse av andemat (Lemna minor). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av andemat

Andemat er navnet på en underfamilie i myrkonglefamilien, og på en art i denne underfamilien (Lemna minor, se under). Typisk for underfamilien er små vannplanter som er meget enkelt bygd, de ser i det hele tatt ikke ut som blomsterplanter.

Faktaboks

Også kjent som
Lemnoideae, tidligere familien Lemnaceae
Vitenskapelig navn
Lemna minor
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

De består av en bladlignende skive som er nedsenket i vann eller flyter fritt på overflaten. Noen har en eller flere røtter på undersiden, andre mangler røtter. Formering skjer ved knoppskyting fra skiven. Blomstene er sterkt redusert og utvikles hos oss bare i varme somre.

Systematikk

Underfamilien omfatter fem slekter med i underkant av 40 arter. I Norge er det funnet fem arter i to slekter.

Slekten Lemna har tre arter i dammer og vannpytter. Den vanligste er andemat, Lemna minor, som går nord til Nordland. Stor andemat, Spirodela polyrhiza, har flere røtter som danner et knippe. Den finnes enkelte steder omkring Oslofjorden og et par steder på Vestlandet.

Til underfamilien hører slekten Wolffia, som mangler røtter. Wolffia arrhiza er verdens minste blomsterplante, skuddet blir bare et par millimeter langt.

Andemat

Arten andemat overvintrer som vinterknopper (turioner) fylt med stivelse som synker ned til bunnen av vannet. Om våren respireres sukker fra stivelse, det dannes CO2 og vinterknoppene stiger opp til overflaten. Daglengden via fytokromsystemet gir beskjed om når andemat skal begynne å lage turioner. Dannelse av turioner kan induseres av abscisinsyre.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

andemat
Lemna minor
Artsdatabanken-ID
99319
GBIF-ID
2867589

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg