Amblypygi

Amblypygi, amblypyger. Foto fra: Tambopata, Peru

Amblypyger er en orden av edderkoppdyr, også kalt haleløse svepeskorpioner. I likhet med egentlige svepeskorpioner er dette arter som hører hjemme i tropiske og subtropiske områder. Det finnes én art i Sør-Europa, og ingen arter i Norge. Begge grupper er rovdyr, som fanger insekter og andre små byttedyr. Mens de egentlige svepeskorpioner har en lang hale, mangler den hos de haleløse. Det er kjent 155 arter av haleløse svepeskorpioner.

Faktaboks

Uttale
amblypˈyger
Også kjent som
orden , haleløse svepeskorpioner
Vitenskapelig navn
Amblypygi

Beskrivelse

Haleløs svepeskorpion fra Amazonas
Haleløs svepeskorpion fra Amazonas
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Haleløse svepeskorpioner blir 0,5–6 centimeter lange. De har fire par lange, tynne bein. Pedipalpene, som regnes som munnføtter, har kraftige pigger. Det er fangstredskapene. Chelicerene ganske små. Forbeina er tett besatt med sanseorganer. Når de oppdager et bytte, trer pedipalpene i funksjon. Byttet knuses med munndelene.

Som hos edderkopper er forkropp og hode vokst sammen. Forkroppen er flat. Den har ett par øyne i forkanten og tre par øyne på hver side. Bakkroppen er atskilt med en innsnøring. I den ligger såkalte boklunger, som er åndedrettsorganer.

Levevis

Haleløse svepeskorpioner lever i skogsområder, og foretrekker fuktige habitater. De er aktive om natten, og gjemmer seg under stein og bark om dagen.

Hannen berører hunnen med forbeina under paringsleken, og gjør spesielle, tilnærmende bevegelser. Han avsetter en spermfylt kapsel (spermatofor) på marken, og trekker hunnen over den. Hunnen legger store egg, som festes under buken med et limaktig stoff, og som hun bærer med seg til ungene klekker. De sitter også en tid på hennes rygg. De unge individene skifter hud flere ganger før de blir voksne.

De haleløse svepeskorpionene bruker ikke fangstnett. De er ikke farlige for mennesker, men det kan merkes hvis pedipalpene klemmer til.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lokki, J. (red.) (2003). Dyr i verdens natur. Virvelløse dyr (til norsk ved Lauritz Sømme). 309 sider. Bertmark Norge.

Faktaboks

amblypyger
Amblypygi
Artsdatabanken-ID
41
GBIF-ID
1160

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg