Alginater er kjemiske forbindelser som er salter av alginsyre. Noen eksempler på alginater er natriumalginat, kaliumalginat og kalsiumalginat.

Faktaboks

Uttale
alginˈater

Alginatene har 50 til 200 000 enheter av sukkermolekylene L-mannuronsyre- (M) og L-guluronsyre- (G), i ulike blokker (M-blokker, G-blokker og vekslende M–G-blokker). I en blanding vil de lange alginatmolekylene kunne knytte seg til sine naboer via G-enheten.

På grunn av de ulike egenskapene til M- og G-enhetene, og det store antallet variasjonsmuligheter, brukes alginater i mange sammenhenger, blant annet til geldanning og innkapsling. Næringsmiddelindustrien bruker alginater som konsistensmidler (fortykningsmiddel og stabilisator) i produkter som ost, spiseis, kjøttfarse, sauser, syltetøy og så videre.

Som tilsetningsstoffer har alginatene E-nummer fra E 401 til E 405.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg