Radioaktiv atomkjerne med utsendelse av en alfapartikkel.

Alfapartikkel er en partikkel som består av to protoner og to nøytroner. Den er identisk med kjernen i et heliumatom. Alfastråling er en type radioaktiv stråling som består av alfapartikler.

Faktaboks

Uttale
ˈalfapartikkel
Også kjent som

α-partikkel, alfa-partikkel, heliumkjerne

Alfapartikkelen har ladning lik 2e (der e er symbolet for elementærladningen) og masse lik 4,001506 u (der u er symbolet for atommasseenheten).

Fremstilling

Alfapartikler dannes i radioaktive prosesser. De dannes også i kosmisk stråling, ved kunstige kjernereaksjoner og ved ionisering av heliumatomer.

Fysiologisk virkning

Alfastråling virker sterkt ioniserende og kan gi alvorlige skader hvis den treffer huden eller sendes ut fra stoffer som har kommet inn i kroppen.

Radioaktive kjerner som sender ut alfapartikler, såkalte alfa-emittere, brukes til bestråling av kreftceller.

Historikk

Alfapartikkelen ble oppdaget i 1903 av Ernest Rutherford som partikkel i den minst gjennomtrengende delen av radioaktiv stråling, de såkalte alfastrålene. Senere viste Rutherford at partiklene var identiske med dobbelt ioniserte heliumatomer, det vil si heliumkjernen 4He++.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg