Tverrsnitt av frukt hos Zea mays, mais.
Aleuronlaget ligger innenfor frøskall og fruktvegg i fruktene til artene i gressfamilien. Frøskall og fruktvegg er synlig på bildet som flere smale, mørkerøde lag ytterst i frukten, mens aleuronlaget på bildet er én celle tykt og har blitt farget indigo og fiolett.

Aleuronlaget er de ytterste cellene med opplagsnæring (endospermen) i frøene til dyrket korn og andre gressarter.

Faktaboks

Uttale
aleurˈonlag
Etymologi
av gresk ‘mel’
Også kjent som
el. alevronlag

Cellene i aleuronlaget ligger nær frøskallet, og produserer enzymer som bryter ned stivelse og proteiner i endospermen til sukker og aminosyrer under spiringen. Disse stoffene transporteres til kimen via frøbladet (scutellum) og bidrar med henholdsvis energi og byggematerialer til kimen så den kan vokse. Enzymet α-amylase (alfa-amylase) bryter ned stivelse til sukker, og proteaser bryter ned protein til aminosyrer. Syntesen av α-amylase stimuleres av plantehormonet gibberellin. Gibberellinet produseres av kimen og diffunderer (siver) ut i aleuronlaget. Disse prosessene er av stor betydning under malting av bygg i bryggerier.

Innhold

Aleuronlaget er en til tre celler tykt. Det utgjør sju prosent av vekten til korn og regnes med til klifraksjonen av korn. Aleuronlaget er rikt på protein, fett, flere B-vitaminer, mineraler og enzymer. Det består av kubiske celler med stor kjerne og mange aleuronkorn med en komplisert kjemisk oppbygning. Cellene i aleuronlaget inneholder ikke stivelse, i motsetning til resten av endospermen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg