Tre håndlagde ales
Tre ulike ales fra et mikrobryggeri i Cartmel, Lake District, Storbritannia.
Av .
Varianter av ale sammenlignet med varianter av lager.

Ale er det samme som overgjæret øl, der det er benyttet en variant av gjærsorten «Saccharomyces cervitae». Denne gjæren legger seg på toppen av ølet ved fermentering, i motsetning til lager, som er undergjæret øl der gjæren raskt synker til bunns under fermenteringen.

Faktaboks

Uttale
eil, æil
Etymologi

Fra Proto-germansk: aluth, fra gammelengelsk: ealu.

Også kjent som

Overgjæret øl

Under den varme og raske gjæringen dannes en rekke smakskomponenter som bidrar til at ale ofte oppleves som mer fruktig og kompleks enn lager.

Tidligere har ale vært forbundet med engelske øltyper, og ordet ale stammer fra Storbritannia. Da det i middelalderen ble alminnelig å bruke humle i ølbryggingen, ble humlet øl kalt beer og uhumlet øl ale. Fra slutten av 1800-tallet er alt engelsk øl humlet, og ale ble samlebetegnelse for alt overgjæret øl. Stout er en særlig mørk og sterk ale. Kontinentale, undergjærede øltyper (lager) har etter hvert overtatt omtrent halvparten av det engelske ølmarked.

Ale er ofte forbundet med mikrobryggerier. Pale ale og India Pale ale (IPA) er varianter som også er svært populært blant hjemmebryggere. På grunn av råvarene er ale ofte dyrere å lage, og for å få smaken fra humle ferskest mulig er holdbarheten ofte kort.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg