Aldersgrense er vilkår knyttet til en persons alder, for eksempel minstealder for å kunne ta førerkort eller den høyeste alderen man kan ha i en bestemt stilling i arbeidslivet.

Noen aktuelle aldersgrenser i Norge

År Aldersgrense (øvre eller nedre)
6 Rett og plikt til å gå på skolen.
7 Kan ilegges erstatningsansvar. Skal høres i saker vedrørende personlige forhold.
12 Det skal legges stor vekt på barnets mening i saker vedrørende personlige forhold. Må samtykke ved adopsjon. Foreldres rett til lønnet permisjon ved barns sykdom opphører.
13 Kan ta lettere arbeid. Skal levere skattemelding for egen inntekt. Rett til fritak for skatt innenfor visse grenser.
14 Skal høres av verge i økonomiske forhold. Kan ta arbeid som ledd i skolegang/praktisk yrkesorientering. Adgang til å ta jegerprøven. Rett til å bestemme hvor man vil bo hvis foreldrene ikke bor sammen.
15 Kriminell lavalder: kan arresteres og straffedømmes. Kan ta arbeid. Kan velge utdanning, melde seg inn i eller ut av trossamfunn og foreninger. Kan anlegge sak for å omgjøre barnevernvedtak.
16 Opplæringsplikt opphører. Rett til videregående opplæring. Seksuell lavalder: adgang til seksuelt samvær med jevnaldrende og eldre. Adgang til å reise privat straffesak ved legemsfornærmelse og ærekrenkelse.
18 Myndighetsalder: Selvbestemmelse i økonomiske og personlige forhold. Stemmerett. Kan kjøpe øl, vin og tobakksvarer. Kan ta førerkort (klasse 2). Rett til å vite hvem ens biologiske foreldre er. Foreldres rett til barnetrygd opphører.
19 Plikt til å gjøre militærtjeneste.
20 Rett til å kjøpe brennevin.
21 Barnevernets omsorg opphører.
52 Aldersgrense for fenrik/kvartermester i Sjøforsvaret.
60 Aldersgrense for øvrig befal.
62 Avtalefestet pensjon.
67 Alderspensjon.
70 Aldersgrense for offentlige tjenestepersoner.

Aldersgrenser i arbeidslivet

I arbeidslivet brukes ordet aldersgrense om den alderen der en arbeidstaker eller tjenesteperson må fratre sin stilling. Aldersgrensen i staten er som hovedregel 70 år (lov av 21. desember 1956). En statsansatt som fremdeles fyller de kravene stillingen forutsetter, skal kunne fortsette i tjenesten utover den alminnelige aldersgrensen og inntil fem år. Dette gjelder likevel ikke for medlemmer av Høyesterett. En del yrkesgrupper har lavere aldersgrense, som kan være 65, 63 eller 60 år. For eksempel gjelder dette yrkesbefal i Forsvaret, som har aldersgrense 60 år (forsvarsloven av 12. august 2016).

Også i kommunal og privat virksomhet er aldersgrenser vanlige, ofte slik at aldersgrense knyttes til en fastsatt pensjonsalder.

Etter en lovendring som trådte i kraft 1. juli 2015 er den alminnelige aldersgrensen ifølge arbeidsmiljøloven 72 år, men lavere aldersgrense kan fastsettes der det er nødvendig av hensyn til helse eller sikkerhet. Lavere aldersgrense, men ikke under 70 år, kan etter loven fastsettes dersom grensen gjøres kjent for arbeidstakerne, den praktiseres konsekvent av arbeidsgiver og arbeidstaker har rett til en tilfredsstillende tjenestepensjonsordning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg