Akvakultur er det å dyrke organismer i ferskvann eller saltvann. Akvakultur omfatter fiskeoppdrett, skalldyroppdrett og dyrking av alger.

Faktaboks

Uttale
ˈakvakultur

På verdensbasis ble det i 2020 produsert 123 millioner tonn mat fra akvakultur, til en verdi av ca. 2500 milliarder norske kroner. Av den totale produksjonen var ca. 70 prosent akvatiske dyr og 30 prosent alger. Omtrent 44 prosent av produksjonen kom fra ferskvann, mens 56 prosent ble dyrket i hav- og kystfarvann.

Global akvakulturproduksjon har siden 1990 økt betydelig; kvantumet er nesten seksdoblet, og produksjonen vokste med en årlig vekstrate på 6,7 prosent mellom 1990 og 2020. Veksten har imidlertid stagnert de siste 10 årene. Mens akvakulturproduksjonen vokste med 9,5 prosent per år mellom 1990-2000, har vekstraten blitt omtrent halvert til 4,6 prosent mellom 2010 og 2020. Siden 2015 har vekstraten falt ytterligere til 3,3 prosent per år.

Asia er den største produsenten av akvakulturorganismer og står for ca. 92 prosent av den globale produksjonen. Kina er de største produsentlandet og dyrker ca. 55–60 prosent av verdens akvakulturorganismer. Norges andel av verdensproduksjonen er ca. 1 prosent.

Tabellen viser verdens produksjon (i tonn) av akvakulturorganismer fordelt på kontinent og type organisme i 2020.

Type organisme Afrika Nord- og Sør-Amerika Asia Europa Oseania Verden
Fisk 2 236 531 2 420 696 50 029 487 2 673 669 100 711 57 461 094
Krepsdyr 7 619 1 266 090 9 951 147 3 563 8 597 11 237 016
Bløtdyr 5 994 688 077 16 351 380 578 712 116 363 17 740 526
Andre akvatiske dyr 60 370 1 052 346 6 671 2 844 1 062 291
Sum akvatiske dyr 2 250 204 4 375 233 77 384 360 3 262 615 228 515 87 500 927
Alger 104 091 25 315 34 916 316 21 791 10 065 35 077 579
Sum akvatiske planter 104 091 25 315 34 916 316 21 791 10 065 35 077 579
Total akvakulturproduksjon 2354295 4400548 112300676 3284407 238580 122578506

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

akvakultur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg