Akkord

Ulike akkord-typer.

Av /Store norske leksikon ※.

En akkord er en samklang av tre eller flere toner, oftest bygd opp av terser. Akkorder deles i treklanger, firklanger (for eksempel septimakkord) og femklanger (for eksempel noneakkord).

Faktaboks

Uttale
akkˈord
Etymologi
fra fransk, av latin ‘bli enige om’

I dur/moll-preget musikk er tersoppbygde akkorder vanlige. Ved utvidet tonalitet og i atonalitet er både kvart- og sekundoppbygde treklanger vanlige.

Omvendinger

Ligger grunntonen i bassen, er akkorden i grunnstilling; ligger en av de andre tonene i bassen, sies akkorden å være i omvending, førsteomvending hvis tersen ligger i bassen, annenomvending hvis kvinten ligger i bassen.

Konsonans og dissonans

Akkordene kan være konsonerende, det vil si at samtlige toner danner konsonans med grunntonen, eller dissonerende, som vil si at en eller flere toner danner dissonans med grunntonen. Dissonerende akkorder krever etter klassisk harmonilære oppløsning, det vil si at dissonerende toner må etter bestemte regler føres videre til konsonerende. Består akkorden utelukkende av toner innenfor tonearten, kalles den tonal, hører en eller flere toner ikke hjemme i tonearten, kalles den alterert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg