Adsorpsjon og absorpsjon
Ved adsorpsjon avsettes en gass, væske eller et oppløst fast stoff på overflaten av et (annet) fast stoff. Ved absorpsjon trenger væsken eller gassen inn i et annet stoff.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

I kjemi er adsorpsjon det at en gass, væske eller et oppløst fast stoff avsettes på overflaten av et (annet) fast stoff. Adsorpsjon og absorpsjon er lignende prosesser, men i absorpsjon trenger et stoff inn i det andre stoffet, og i adsorpsjon blir det bare festa utenpå.

Faktaboks

Uttale
adsårpsjˈon
Etymologi
av ad- og latin ‘suge’
Også kjent som

adsorbsjon

En sammenligning kan være ytterveggen på et hus. Adsorpsjon tilsvarer regnvær som har dannet et tynt vannlag utenpå veggen. Absorpsjon er når regnvannet trenger inn i selve treverket i veggen.

Adsorpsjonen er et samspill mellom egenskapene til det faste stoffet og det adsorberte stoffet, og avhenger av trykket og temperaturen.

Denne prosessen skjer for eksempel i kromatografi når silika eller lignende faste stasjonærfaser benyttes til å skille ulike forbindelser fra hverandre. Da er det prøvemolekylenes tiltrekning til stasjonærfasen som forårsaker adsorpsjonen, se kromatografi.

Hvis prosessen fører til en kjemisk reaksjon mellom det faste stoffet og det adsorberte stoffet, kalles prosessen kjemisorbsjon; hvis ikke, kalles prosessen fysisorbsjon.

Adsorpsjon av reaktantene i en kjemisk reaksjon på en katalysator er sentralt i alle katalytiske prosesser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg