Ad quadratum
Vestfronten på domkirken i Piacenza, Italia (1122-1233), med to mulige kvadrater.
Ad quadratum
Av .

Ad quadratum er et arkitektonisk komposisjonssystem. Prinsippet baseres på at man på forskjellige måter anvender kvadratet for proporsjonering av byggverk, ved en sammenstilling av kvadrater og disse figurers diagonaler.

Faktaboks

Uttale
ad quadrˈatum
Også kjent som

"kvadratmetoden"

Prinsippet ble nevnt i 1398 i forbindelse med byggingen av domkirken i Milano. Det er et eksempel på at det gjennom arkitekturhistorien har forekommet at geometriske elementærformer – for eksempel kvadratet eller triangelet (se ad triangulum) – på varierende vis er blitt brukt som symbol, konstituerende planform, proporsjonsgrunnlag og proporsjonshjelp for arkitektur og bildende kunst.

I norsk sammenheng er begrepet ad quadratum mest kjent i forbindelse med den hissige debatten som oppsto da F. Macody Lund i sitt verk Ad Quadratum I og II (1919 og 1928) fremla planer for restaurering av Nidarosdomen, basert på dette prinsippet. Han hevdet her å ha gjenoppdaget et middelaldersk proporsjonssystem basert på kvadratet. Videre hevdet han kategorisk at dette kvadratsystemet hadde funnet éntydig og allmenn anvendelse på katedraler, og at det utgjorde en felles mal som man kunne konstruere katedraler etter.

I følge Lund kunne systemet gi et klart svar på hvordan Nidarosdomen hadde sett ut i middelalderen og at det derfor måtte anvendes i kirkens restaurering. Verket skapte skarp og langvarig strid; den såkalte «systemstriden», og førte til forsinkelse av restaureringsarbeidene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg