Zuiderzee er ei tidligere bukt i Nederland. Deler av bukta er nå tørrlagt. Den ble dannet på 1200-tallet ved nedbryting av landet mellom Nordsjøen og Almere, romernes Flevo Lacus. Øyene Texel, Vlieland og Terschelling er rester av den gamle kysten.

Faktaboks

Uttale
zˈøydər-
Etymologi
betyr ‘Sørhavet’

I 1920 begynte arbeidet med å stenge av og tørrlegge Zuiderzee, og i 1930 ble det første området tørrlagt, den 200 kvadratkilometer store Wieringermeer. I 1932 ble den 30 kilometer lange sperredemningen Afsluitdijk ferdig, denne demningen delte Zuiderzee i Waddenzee og innsjøen IJsselmeer. Formålet med prosjektet var å få bedre beskyttelse mot oversvømmelser, øke ferskvannsområdene og dyrke opp nytt jordbruksland. Den raske urbaniseringen i Amsterdam-området er delvis ledet inn i de nye polderne i blant annet provinsen Flevoland, og IJsselmeer og de øvrige ferskvannssjøene skal også tjene fritidsformål for bybefolkningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg