Faktaboks

Youngstorget
Uttale
jˈoŋs-
Youngstorget
Fotografi av Youngstorget (10. August 2020)
Youngstorget
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Youngstorget 1908
1. mai-tog over Youngstorget, 1908.
Av /Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Youngstorget er et torg i Oslo sentrum, som tilhører bydelen St. Hanshaugen. Torget krysses av Torggata.

På Youngstorget holder flere av norsk arbeiderbevegelses viktigste institusjoner til: LO, og Arbeiderpartiets hovedkontor. I årene 1934–1988 hadde også Arbeiderbladet redaksjonslokaler her. Hvert år holder Oslo Samorganisasjon sitt hovedarrangement 1. mai på Youngstorget.

Ved torget ligger også partihovedkvarteret til Venstre, «Venstres hus», og bakken har fått navn etter Venstre-leder Eva Kolstad. Tidligere hadde også Fremskrittspartiet sitt hovedkontor på Youngstorget.

Torget er kjent for sine mange politiske demonstrasjoner. I tillegg til 1. mai-arrangementene foregår som regel også 8. mars-demonstrasjonene her, samt flere andre store politiske markeringer. Flere demonstrasjoner avsluttes med demonstrasjonstog fra Youngstorget bort Torggata til Karl Johans gate og videre forbi Stortinget.

Historikk

Youngstorget 1870
Youngstorget og Torggata omkring 1870.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC0 1.0

Torget ble anlagt i 1846 på Youngsløkken. Navnet er etter kjøpmann Jørgen Young, og torget var tidligere kalt Nytorvet. Youngstorget var tenkt å skulle være et torg for landbruksprodukter, men lenge var det hovedsakelig et kutorg. Fra 1860- til 1880-årene var det særlig innunder jul et hektisk og fargerikt handelsliv på torget. I 1880 ble gasslykten «Fiat Lux!» oppsatt på Youngstorget.

På den nordvestlige langsiden av torget kom Youngstorget basar, også kalt Nytorvets basar, et kompleks av salgsboder oppført i 1876–1877 (arkitekt Jacob Nordan). Bygningen er i to etasjer mellom Youngstorget og Møllergata, med åpen fasade mot torget og en arkade foran salgsbodene. Youngstorgets basar ble restaurert i 1995–1996 etter en lang forfallsperiode og inneholder nå butikker og bevertningssteder. Arkaden i annen etasje fungerer som torgets talerstol.

På torgets sørøstlige langside lå Basarhallene med ølhallen Bazarhallen under gatenivå. Dette ble revet i 1930-årene for å gi plass til Folketeaterbygningen. Her holdt Den norske opera til fra 1959 til 2008.

I 1990-årene gjennomgikk Youngstorget en opprustning og ble gjenåpnet som torg uten gjennomkjøring 1996 (arkitekter Bjørbekk & Lindheim). Da fikk torget blant annet en ny fontene som var en kopi av en gammel fontene som sto der fra 1880 til andre verdenskrig.

Per Palle Storms skulptur Arbeiderbevegelsens pionerer ble avduket i 1958. Etter oppussingen av torget ble det satt opp en fredsbauta, utført av Hagbart Solløs og med inskripsjonen «Fred – Solidaritet – Rettferdighet. Aldri mer Hiroshima».

Kart

Youngstorget
Youngstorget
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg