Faktaboks

Verona
Uttale
verˈona
Verona

Den vakre byen Verona ved elven Adige, med sine mange kirker, hager, sypress- og sitrontrær. I midten, på den andre siden av elven, sees domkirkens hvite romanske klokketårn. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Basilikaen San Zeno i Verona
Basilikaen San Zeno i Verona er i hovedsak utformet på 1100-tallet og kjent som et hovedmonument i lombardisk arkitektur.
Basilikaen San Zeno i Verona
Av .

Verona er en by i Italia, i regionen Veneto, og hovedstad i provinsen Verona. Verona ligger ved elva Adige, 110 km vest for Venezia. Byen har 257 071 innbyggere (2022).

Med sin beliggenhet har Verona lange tradisjoner som knutepunkt for trafikken mellom Nord-Italia og Mellom-Europa via Brennerpasset. Stor og variert industri, særlig kjemisk og papirindustri, men også næringsmiddelindustri (sukkerraffinering). Byen er videre kjent for sin artistiske møbelproduksjon og håndverksindustri, og ikke minst for produksjon av vin (Bardolino, Valpolicella, Soave og Recioto). Det er en årlig vinmesse i byen.

Bybeskrivelse

Verona har mange museer, kunstsamlinger og biblioteker, og er et betydelig kultursenter. Byen har et universitet som ble grunnlagt i 1982. Verona har mange romerske byggverk og ruiner, blant annet det romerske amfiteatret, som er det største etter Colosseum. Amfiteatret brukes fortsatt ved årlige operafremføringer i forbindelse med Arena di Verona Festival. Fra amfiteatret fører hovedgaten Via Mazzini til Piazza delle Erbe, som er omkranset av renessansepalasser og middelalderbygninger. Her ligger blant annet Domus Mercatorum, grunnlagt i 1301, Torre del Gardello fra 1300-tallet og Casa Mazzanti fra 1500-tallet. Katedralen, rådhuset og kirken San Zeno Maggiore er fra 1100-tallet, Scala-palasset fra 1354–1375. Flere, delvis meget gamle broer fører over elva Adige, som slynger seg gjennom byen.

Historie

Verona var et sentrum for de keltiske cenomanerne og ble romersk koloni 89 fvt. I sen keisertid og folkevandringstiden spilte byen en viktig rolle på grunn av sin strategiske beliggenhet, og var hovedstad for Didrik av Bern og langobarderkongene. På 1100-tallet var Verona med å grunnlegge det lombardiske bysamfunn. Fra 1260 hersket della Scala-familien (scaligerne) i byen, i 1387 ble den erobret av Milano, og 1405 av Venezia. I 1814–1866 tilhørte Verona Østerrike, der den sammen med Mantova, Peschiera og Legnano dannet den såkalte «festningsfirkant».

I flere av William Shakespeares skuespill er handlingen lagt til Verona. Mest kjent for sin tilknytning til byen er Romeo og Julie; hvert år besøker tusener av turister det som hevdes å være Julies grav i en av byens kirker.

Fra 2000 står byen på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg