Valhalla (1896)
Valhall slik den tyske maleren Max Brückner forestilte seg det
Av .

Valhall er i den norrøne mytologien det mest brukte navnet på Odins hall i Åsgard. Odins høysete Lidskjalf ligger i Valhall. Derfra kan han se alt som skjer i verden. Valhall er også navnet på slagmarken hvor falne krigere ligger. I følge de norrøne mytene velger Odin og Frøya ut de verdigste krigerne som blir drept i kamp, og fordeler dem mellom seg. Odin samler sine krigere i Valhall og Frøya samler sine hos seg i Folkvang. Disse utvalgte krigerne kalles einherjer. De skal kjempe på æsenes side mot kaosmaktene når ragnarok kommer og jorden går under.

Faktaboks

Etymologi
norrønt Valhǫll, ‘de falne krigernes hall’
Også kjent som

Vingólf, Valaskjalv

Odins hall

Valhall

Geita Heidrun på taket av Valhall. Illustrasjon i et islandsk manuskript fra det 18. århundret. SÁM 66 er oppbevart av Árni Magnússon Institute på Island.

Árni Magnússon Institute, Island.

Valhall beskrives i kildene som ufattelig stor og imponerende. I diktet Grimnesmål står det at hallen har 540 dører som er så vide at 800 krigere kan gå gjennom dem skulder ved skulder. Hallen er opplyst av brennende sverd. Taket er dekket av gylne skjold, spyd holder taket oppe, og benkene er dekket av ringbrynjer.

Hver dag trener einherjene på kamp og krig på tunet utenfor Valhall. Ved dagens slutt ligger alle drept på slagmarken, men de blir levende igjen om kvelden. Da er det fest med mye og god mat og drikke. Grisen Særimne blir slaktet hver kveld, og kokken Andrimme tilbereder den på beste vis ved å koke flesket i kjelen Eldrimne. Dagen etter blir grisen levende igjen for å bli spist på ny. Einherjene drikker mjød som strømmer rikelig fra juret til geita Heidrun, som lever på taket av Valhall og spiser av treet Lærad. Mjøden serveres av valkyrier som også er de som Odin sender for å hente krigerne på slagmarken. Heidrun har selskap av hjorten Eiktyrne, og fra geviret drypper vann som er kilden til alle elver i verden.

Ragnarok

Gravfunn fra Løten
I vikingtiden ble velstående mennesker ofte gravlagt sammen med våpenutstyr, slik som personen i denne graven fra Løten i Hedmark. Folk må ha forestilt seg at krigerne i Valhall har hatt tilsvarende utstyr som de levende krigerne brukte.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Valhall er ikke bare et dødsrike for verdige krigere. Einherjene har en oppgave og trener for å delta i den siste kampen mot kaosmaktene. Når ragnarok kommer og verden går under, vil de utvalgte krigerne bli hentet fra Valhall og Folkvang for å kjempe på æsenes side i det siste slaget. I denne kampen vil alle utslette hverandre, men mytene forteller også at etter ragnarok vil en ny verden oppstå.

Valhall i kildene

Valhall blir relativt ofte nevnt i ulike kilder. De viktigste kan sies å være Eiriksmål, Grimnesmål og Gylfaginning.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Holtsmark, Anne: Norrøn mytologi: tro og myter i vikingtiden, 1970.
  • Lind Idar, Norrøn mytologi fra A til Å. Oslo 2007. ISBN978-82.521-65647
  • Munch P.A. Norrøne gude- og heltesagn 1840- revidert utgave, Haavardsholm, Jørgen 1996. ISBN: 8200226735
  • Snorri, Sturluson, Edda. Red. Björn Jónasson. Oversatt av Anne Holtsmark og Per Roald Landrø. Reykjavik 2003.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg