Faktaboks

Uttale
balˈenþia
Valencia

Valencia.

Lisens: Public domain

Valencia er en autonom region i Spania (Comunitat Valenciana) som ligger ved Middelhavet, og omfatter provinsene Castellón, Valencia og Alicante. Regionen har et areal på 23 255 km² med 4 941 509 innbyggere (2017). Hovedstaden i regionen er Valencia.

Natur

Valencia omfatter kystsletta langs Middelhavet, 20 kilometer sør for Ebro-deltaet i nord til Alicante i sør. Kystsletta er bredest i de midtre delene av regionen, ved hovedstaden Valencia. Innlandet består av et berglendt og ofte erodert landskap, som senker seg trinnvis mot mesetaen i vest. De sørøstligste utløperne av De iberiske fjell (Sistema Ibérico) når inn i regionen i nordvest. Den høyeste fjelltoppen er Peñagolosa (1813 meter over havet) i provinsen Castellón. Landskapet gjennomløpes fra nord til sør av elvene Mijares, Turia, Júcar og Segura. Kystområdene har typisk middelhavsklima, mens høyereliggende deler av innlandet har kjøligere vintrer. Nedbøren er sparsom (300–500 millimeter i året). Det er tørrest klima i sør.

Bosetning

Bosetningen er sterkt konsentrert til kystsletta; innlandet er derimot sparsomt befolket. De største byene (2016) er hovedstaden Valencia (790 201 innbyggere), Alicante (330 525), Elche (227 659) og Castellón de la Plana (170 990).

Næringsliv

Utstrakt irrigasjon har gjort områdene rundt Valencia, Huerta de Valencia, til et av de mest produktive jordbruksområdene i landet. Her høstes fra to til fire avlinger i året, med appelsiner og ris som viktigste produkter. På ikke-irrigerte områder dyrkes blant annet oliven og vindruer.

Regionen har en spredt lokalisert forbruksvareindustri, med produksjon av blant annet møbler, leker og skotøy. Bilindustrien, næringsmiddel- og tekstilindustri er for øvrig godt utbygd. Av tungindustri finnes petroleumsraffineri, kjemisk industri, jern- og stålindustri og skipsverft.

Turismen er betydelig, særlig i provinsen Alicante i sør. Turistindustrien har utviklet seg raskt siden 1960, og servicenæringene har stor betydning.

Historikk

Maurerne besatte området i perioden 714–1245. Etter gjenerobringen ble Valencia kolonisert av folk fra Catalonia (Catalonia og Aragón). Dette er den historiske årsaken til at både kastiljansk og katalansk (valensiansk) er offisielle språk i «Comunidad Autónoma Valenciana». Regionen var en selvstyrende del av kongeriket Aragón, ble kalt «Reino de Valencia» (Kongeriket Valencia), og utviklet seg raskt både økonomisk og befolkningsmessig. De rike jordbruksområdene ble delt opp i små enheter, minifundios, og drevet av selveiende bønder. Gjennom giftermål med den urbane befolkningen fikk regionen en ganske bred og velstående middelklasse.

Valencia fikk status som autonom region 1. juli 1982.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg