VLBI er en romgeodetisk metode for å bestemme blant annet retninger og lange avstander på Jorden og i verdensrommet. Elektromagnetiske signaler som sendes ut fra ulike radiokilder (for eksempel kvasarer og pulsarer) i fjerne galakser, registreres av store radioteleskop ved observatorier ulike steder i verden.

Faktaboks

Etymologi
engelsk Very Long Baseline Interferometry

Utførelse

Man tidfester registreringene med nøyaktige atomklokker. For å oppnå uavhengige overbestemmelser måler man signaler i forskjellige radioastronomibånd fra 5–20 ulike radiokilder per time. Teknikken har blitt utvidet fra bare å benytte radiosignaler til også å omfatte lyssignaler.

Ved å sammenligne registreringene ved flere observatorier finner man tidsforskjellen for mottak av signalene, og hvordan denne forskjellen endrer seg med tiden. Ut fra disse størrelsene får man informasjon om avstand og retning mellom observatoriene, retning til signalkilden, jordrotasjonen, gravitasjon og relativistiske effekter (se relativitetsteori).

Metoden er svært nøyaktig, og ved gjentatte målinger over tid kan man bestemme kontinentalbevegelser på bedre enn millimeternivå (se platetektonikk).

Nytteverdi

VLBI brukes til å kartlegge jordskorpebevegelser, definere referansesystem på Jorden (se ITRS) og i himmelrommet (astronomiske koordinater), bestemme presesjon, nutasjon og polvandring, og til å posisjonsbestemme romfartøyer. Presis bestemmelse av satellittenes baner og posisjon i forhold til Jorden bidrar til å øke nøyaktigheten til GPS og andre posisjonstjenester.

For å øke systemets rekkevidde er det fra 1997 plassert VLBI-antenner i bane rundt Jorden. Norge bidrar i det internasjonale VLBI-nettet med en fast stasjon i Ny-Ålesund.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg