Faktaboks

Utrecht
Uttale
ˈytrext
Utrecht

Utrecht. Til venstre ligger byens rådhus, i midten det 102 m høyre tårnet til den tidligere St. Martin-katedralen. Katedralen, reist 1254–1517, ble i 1674 ødelagt under en orkan og aldri gjenreist. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Utrecht
Oude Gracht-kanalen i sentrum av byen Utrecht i Nederland, en by og et land med mange kanaler på kryss og tvers.
Av /Unsplash.

Utrecht er en by i Nederland og hovedstad i provinsen Utrecht. Byen ligger ved Kromme Rijn og Amsterdam–Rijn-kanalen, 33 kilometer sørøst for Amsterdam, og er landets fjerde største by med sine 359 370 innbyggere (2021).

Utrecht er et viktig jernbaneknutepunkt med hovedkontor for de nederlandske jernbanene, og byen har store verksteder. Industrien omfatter dessuten valseverk, myntverk, fabrikasjon av maskiner, elektroniske og elektrotekniske produkter, kjemikalier, konfeksjon. Her ligger det mange trykkerier, forlag og forsikringsselskaper. Årlig industrimesse (fra 1916).

Utrecht har et av Nederlands eldste universitet, grunnlagt i 1636, samt ei rekke utdanningsinstitutter. Byen har videre mange museer, blant annet Sentralmuseet med kunst, historiske og arkeologiske avdelinger, Nederlandske Jernbanemuseum, med mer, samt riksarkiv.

Siden 1853 har Utrecht vært sete for den katolske erkebiskopen for Nederland. I gamlebyen, som er omgitt av vollgraver, ligger den tidligere St. Martin-katedralen (påbegynt på 1200-tallet) med sitt 110 meter høye tårn, og den nåværende domkirka.

Historikk

I romertiden var Utrecht fra 47 evt. overfartssted over Rhinen (Trajectum ad Rhenum) og ble i 696 frankisk bispesete. Utrecht fikk byrettigheter i 1122 og var i de følgende hundreårene en av de viktigste byene i regionen. Byen med omgivelser ble styrt av biskopene til den i 1527 kom under keiser Karl 5. Byen reiste seg i 1577 mot Spania og ble i 1579 hovedsete for Utrechtunionen, sammenslutningen av de protestantiske provinsene i Nederland mot det spanske styret.

Fra slutten av 1500-tallet og framover havnet Utrecht litt i skyggen av Amsterdam og andre byer i Holland, der folketallet vokste raskere. Byen var et sentrum for katolisisme i den protestantiske republikken, og da den ble okkupert i 1672–1673 av Frankrike ble det feiret messe i domkirka.

Utrecht-freden i 1713 avsluttet den spanske arvefølgekrigen. I 1806–1810 var Utrecht residensby for okkupasjonskongen Louis Bonaparte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg